niedziela, 2 lipca 2017

sok z kapusty - surowy i kiszony

Kapusta w naszej szerokości geograficznej była przez dziesiątki, może setki lat jednym z podstawowych produktów żywnościowych. W tradycyjnej kuchni i medycynie mamy ogromnie dużo przepisów, których podstawowym składnikiem jest surowa, gotowana lub kiszona kapusta. W proces kiszenia namnażają się bakterie kwasu mlekowego.

Przygotowanie soku z kapusty jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Potrzebujemy:
- mikser kielichowy,
- dość gęste sitko lub sitko i gazę do przecedzenia,
- niewielką główkę białej kapusty - najlepsza będzie twarda i ścisła,
- 1 szklankę wody (przefiltrowanej, przegotowanej lub mineralnej) na każde 250 g kapusty,
- 1/2 łyżeczki soli kamiennej, jeśli chcemy ukisić nasz sok.
Na szklankę gotowego soku potrzebujemy ok. 0,25 kg kapusty i szklankę wody.
Kapustę kroimy w kawałki - nie muszą być zbyt drobne.
Wrzucamy pokrojoną kapustę do kielicha, dodajemy wodę i miksujemy na niezbyt gładką masę - powinny być jeszcze widoczne drobne kawałki kapusty.
Zawartość przecedzamy przez sitko.
Możemy doprawić szczyptą soli lub zmieszać z innym sokiem.

Jeśli chcemy nasz sok ukisić, do wody i kapusty dodajemy sól i po zmiksowaniu przekładamy kapustę do czystego stoika - nie przecedzamy.
Stoik zakręcamy i pozostawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie sok powinien już być gotowy. Można go pozostawić nawet na tydzień - będzie równie smaczny.
Zawartość przecedzamy i pijemy. Najlepiej już bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz