W sezonie zakup równiutkich, ciut większych od kciuka ogórków gruntowych nie stanowi problemu. Prawie w każdym ogródku, sklepie czy bazarku mamy do wyboru piękne warzywa, z których możemy przygotować ulubione ogórki małosolne.
Nie jestem wytrawną znawczynią gatunków i kupując ogórki kieruję się:
- miejscem, w którym są sprzedawane - preferuję bazarki i osoby, które już na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie, że uprawiają je raczej w niewielkim ogródku niż na skalę przemysłową; w skrzynce można znaleźć i duże i małe, i proste i wykrzywione,
- wyglądem - są jędrne i jakby oszronione, "kolce" są wyraźnie wyczywalne,
- wielkością - wybieram mniej więcej jednej wielkości, trochę większe niż kciuk - takie gotowe są już na drugi dzień. Te trochę większe potrzebują półtora, dwóch dni.
Sok ze świeżych ogórków zawiera askorbinazę, która niszczy witaminę C. Dodawanie ich do innych warzyw lub owoców zubaża więc potrawę. Proces fermentacji zachodzący podczas kiszenia dezaktywuje askorbinazę i dodanie do sałatki ogórka małosolnego lub kiszonego zachowuje wszystkie jej składniki odżywcze. Dodatkowo zostaje ona wzbogacona o synbiotyki (pre- i probiotyki) - bakterie kwasu mlekowego, powstałe w procesie fermentacji.
Do przygotowania konieczne będą:
- kamionkowe (lub szklane) naczynie o pojemności 4-5 litrów,
- talerzyk do obciążenia zawartości naczynia,
- umyty i wyparzony słoik wypełniony wodą,
- 1 - 1,2 kg ogórków,
- 1,5 łyżki soli kamiennej,
- 1,5 l gorącej wody,
- 2 - 3 gałązki świeżego kopru z kwiatami,
- 3 - 4 ząbki czosnku,
- korzeń chrzanu długości około 10 cm,
- kilka liści wiśni, czarnej porzeczki lub chrzanu,
- dla chętnych łyżeczka gorczycy.
Ogórki starannie umyj - najlepiej włóż na kilka minut do wody z sodą (1 łyżeczka sody na 1 litr wody), która usunie pozostałości nawozów. Następnie opłucz pod bieżącą wodą.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól.
Ogórki możesz ponakłuwać lub odciąć końcówki, dzięki temu szybciej będą gotowe.
Na dno naczynia ułóż połowę kopru, chrzanu i pozostałe przyprawy.
Ułóż, a raczej ustaw ogórki na warstwie przypraw.
Przykryj zawartość pozostałym koprem i chrzanem.
Zalej osoloną, gorącą wodą.
Przyciśnij talerzykiem i postaw na nim słoiczek wypełniony wodą.
24 godziny w temperaturze lata i przysmak gotowy.
Jeśli lubisz możesz pozostawić je dłużej w naczyniu - z każdą godziną będą coraz bardziej przypominać ogórki kiszone. Jeśli wolisz takie jednodniowe, przełóż je do innego pojemnika, zalej niewielką ilością zalewy z kiszenia i wstaw do lodówki.
Ponieważ naczynie kamionkowe masz już puste, możesz zacząć przygotowywać kolejną porcję ogóreczków.
Pewnego dnia postanowiłam zmienić to i owo w moim życiu. Jedną ze zmian było bardziej rozsądne i świadome odżywianie. Czytałam, przeglądałam, pytałam, zbierałam informacje. W pewnym momencie zdałam sobie sprawę, że odszukiwanie wcześniejszych inspiracji lub przepisów jest czasochłonne i utworzyłam bloga, w którym gromadzę zdobyte przeze mnie doświadczenia i informacje. Dodaję też różności z innych dziedzin codziennego życia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz