niedziela, 2 lipca 2017

ziołowe ziemniaki

Nie ma nic gorszego niż monotonna dieta. Niewielka zmiana w przygotowaniu zwykłych ziemniaków sprawi, że będą one smakować nieziemsko. Do dzieła.

Obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki z dodatkiem odrobiny soli i wybranych ziół (przypraw):
- curry lub kurkuma (nadają ładny kolor),
- zioła prowansalskie,
- majeranek,
- czosnek,
- bazylia świeża i suszona,
- oraz każda inna kompozycja przypraw i ziół, która rozpieści nasze podniebienie (szałwia, tymianek, oregano, imbir, chilli, seler naciowy).
Odlej ziemniaki nie pozbywając się wywaru. Następnie ugnieć je lub zmiksuj z niewielką ilością wywaru. Dopraw odrobiną pieprzu. Gotowe.
Wywar można zamrozić i użyć np. do przygotowania sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz