Placki ziemniaczane
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki przeciskamy przez wyciskarkę. Do części suchej dodajemy około połowę wyciśniętego soku. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy i wszystko mieszamy. Smażymy na oleju cienkie placuszki.
Zupa krem z dyni
- cała dynia hokkaido
- 2 ziemniaki lub bataty
- 1 cebula
- chilli
- sos sojowy
- cynamon
- kurkuma
- mleczko kokosowe
Wszystko przecisnąć przez wyciskarkę, połączyć część suchą z sokiem i ustawić w garnku na małym ogniu. Dolać około 1,5 litra bulionu, jedną przesmażoną cebulkę, sporo posolić, dodać przyprawy – odrobinę chilli, sos sojowy, cynamon, kurkumę. Po 30 min. wlać mleczko kokosowe i zagotować. Zblendować całość.
Muffinki lub placki z pulpy
- 2 szklanki pulpy owocowo warzywnej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- 1 jajo
- 1/2 szklanki cukru
- 4-5 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- przyprawa do piernika, sam cynamon lub odrobina wanilii
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Upiec lub usmażyć.
Mleko migdałowe
200g migdałów namoczyć na noc. Rano mielić migdały zalewając około litrem wody. Przecedzić.
Lody bananowo – czekoladowe
Banany schłodzić w zamrażarce. Przecisnąć w wyciskarce naprzemiennie z kostkami czekolady. Lody są gotowe do spożycia od razu.
Można tak zrobić z każdymi owocami – schłodzić i zmielić.
makoweczki.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz