środa, 23 grudnia 2020

Marynowane śliwki

  • śliwki węgierki,
  • ocet 10% rozcieńczony wodą (50/50),
  • cukier,
  • goździki

Każdą śliwkę wycieramy dokładnie bawełnianą ściereczką. Potem rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca, wyjmujemy pestkę. Następnie wszystkie śliwki zalewamy w dużym naczyniu octem rozcieńczonym wodą. Zostawiamy maksymalnie na dobę. Po tym czasie zlewamy ocet, zaś śliwki układamy warstwami w słoiku, każdą przesypując cukrem i dodając 2 – 3 goździki aż do zapełnienia słoika.

Śliwki już po kilku dniach zaczynają puszczać sok, roztapiając cukier. Po kilku tygodniach nadają się do jedzenia. Śliwki są kruche, jędrne i niezwykle smaczne.

 

www.onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz