- 10 filetów śledziowych,
- 60 g startego sera żółtego,
- 12 łyżek majonezu,
- 2 cebule,
- 6 buraków,
- 6 ziemniaków,
- 6 ogórków kiszonych,
- 6 jajek,
- pieprz.
Filety myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odsączamy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę.
Buraki gotujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na dnie szklanej miski układamy warstwę śledzi.
Na śledzie wkładamy warstwę majonezu. Doprawiamy pieprzem.
Na to układamy warstwę cebuli, ogórka i ziemniaków.
Na wierzch układamy kolejną warstwę majonezu i pieprzymy ją.
Układamy warstwę buraków i przykrywamy ją warstwą majonezu.
Całość pieprzymy i na wierzch układamy warstwę z jajek.
Jajka posypujemy startym serem.
Śledzie pod pierzynką przykrywamy talerzykiem, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.
onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz