wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie pod pierzynką

  • 10 filetów śledziowych,
  • 60 g startego sera żółtego,
  • 12 łyżek majonezu,
  • 2 cebule,
  • 6 buraków,
  • 6 ziemniaków,
  • 6 ogórków kiszonych,
  • 6 jajek,
  • pieprz.

Filety myjemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie odsączamy i kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ugotowane ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę.

Buraki gotujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ugotowane jajka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Na dnie szklanej miski układamy warstwę śledzi.

Na śledzie wkładamy warstwę majonezu. Doprawiamy pieprzem.

Na to układamy warstwę cebuli, ogórka i ziemniaków.

Na wierzch układamy kolejną warstwę majonezu i pieprzymy ją.

Układamy warstwę buraków i przykrywamy ją warstwą majonezu.

Całość pieprzymy i na wierzch układamy warstwę z jajek.

Jajka posypujemy startym serem.

Śledzie pod pierzynką przykrywamy talerzykiem, wstawiamy do lodówki i zostawiamy na 24 godziny.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz