- filety śledziowe,
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- ocet jabłkowy,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego,
- miód płynny,
- sól,
- pieprz.
Śledzie dokładnie odsączamy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w około 2 cm kawałki.
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy około 3-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do słoika wkładamy warstwowo cebulę z jabłkiem i śledzie. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy miodem i octem jabłkowym.
Słoiki zakręcamy, potrząsamy i wstawiamy na 2 dni do lodówki.
onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz