wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie w occie jabłkowym

  • filety śledziowe,
  • 2 jabłka, 
  • 2 cebule, 
  • ocet jabłkowy,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, 
  • miód płynny, 
  • sól,
  • pieprz.

Śledzie dokładnie odsączamy, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w około 2 cm kawałki.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do cebuli i smażymy około 3-5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do słoika wkładamy warstwowo cebulę z jabłkiem i śledzie. Każdą warstwę doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy miodem i octem jabłkowym.

Słoiki zakręcamy, potrząsamy i wstawiamy na 2 dni do lodówki.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz