- 0,5 szklanki wody,
- 0,25 szklanki octu,
- 3 płaty śledziowe,
- 2 ogórki kiszone,
- 1 cebula,
- 1 łyżka cukru,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Płaty śledziowe wkładamy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Wodę z cukrem, solą, pieprzem i octem zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
Śledzie kroimy w paski.
Cebulę obieramy.
Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do słoika wkładamy śledzie z ogórkiem i cebulą.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Całość zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 dni do lodówki.
onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz