wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie w occie z ogórkiem i cebulką

  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,25 szklanki octu,
  • 3 płaty śledziowe,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Płaty śledziowe wkładamy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na noc.

Wodę z cukrem, solą, pieprzem i octem zagotowujemy. Zalewę odstawiamy do wystudzenia.

Śledzie kroimy w paski.

Cebulę obieramy.

Ogórki kiszone i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Do słoika wkładamy śledzie z ogórkiem i cebulą.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 dni do lodówki.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz