środa, 23 grudnia 2020

Śledzie w musztardowo-miodowym sosie

  •  2-3 płaty śledziowe solone
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku zgniecionego na prasce
  • garść posiekanego kopru
  • 3 łyżki białego octu winnego

Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Cebulę w pokrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut.

Sos do śledzi robimy mieszając wszystkie składnik tak, aby uzyskać aksamitną masę. Śledzie wyjmujemy z wody, płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Cebulę odcedzamy dokładnie. Śledzie kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm, układamy w słoiku, przekładamy cebulą i marynatą.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz