- 2-3 płaty śledziowe solone
- 1 cebula
- 1 łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
- 2-3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku zgniecionego na prasce
- garść posiekanego kopru
- 3 łyżki białego octu winnego
Śledzie zalewamy wodą i moczymy około 30 minut. Cebulę w pokrojoną w piórka zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 10 minut.
Sos do śledzi robimy mieszając wszystkie składnik tak, aby uzyskać aksamitną masę. Śledzie wyjmujemy z wody, płuczemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym. Cebulę odcedzamy dokładnie. Śledzie kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm, układamy w słoiku, przekładamy cebulą i marynatą.
onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz