- 300 g kwaśnej śmietany 18%,
- 500 g filetów ze śledzi,
- 2 cebule,
- 2 jabłka,
- szczypiorek,
- koperek,
- sól,
- pieprz.
Pamiętajmy o tym, że używając filetów z solanki, jeszcze przed ich pokrojeniem, powinniśmy kilkakrotnie przepłukać śledzie w zimnej wodzie, pozostawiając je na 20 minut, a później zmieniając wodę na świeżą.
Filety śledziowe dokładnie odsączyć z wody.
Osuszone filety pokroić na szerokość około 1,5 cm.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Pokrojoną cebulę przelać gorącą wodą.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszamy z posiekaną cebulą.
Do jabłek i cebuli dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Do miski dodajemy pokrojone śledzie i całość delikatnie mieszamy.
Śledzie odstawiamy na 10-15 minut.
Po tym czasie sprawdzamy, czy ilość soli i pieprzu była wystarczająca.
onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz