wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie w śmietanie

  • 300 g kwaśnej śmietany 18%,
  • 500 g filetów ze śledzi,
  • 2 cebule,
  • 2 jabłka,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz.

Pamiętajmy o tym, że używając filetów z solanki, jeszcze przed ich pokrojeniem, powinniśmy kilkakrotnie przepłukać śledzie w zimnej wodzie, pozostawiając je na 20 minut, a później zmieniając wodę na świeżą.

Filety śledziowe dokładnie odsączyć z wody.

Osuszone filety pokroić na szerokość około 1,5 cm.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Pokrojoną cebulę przelać gorącą wodą.

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszamy z posiekaną cebulą.

Do jabłek i cebuli dodajemy śmietanę oraz posiekany koperek i szczypiorek.

Całość przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Do miski dodajemy pokrojone śledzie i całość delikatnie mieszamy.

Śledzie odstawiamy na 10-15 minut.

Po tym czasie sprawdzamy, czy ilość soli i pieprzu była wystarczająca.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz