wtorek, 22 grudnia 2020

Śledzie w różowym pieprzu

  • 12 płatów śledziowych (najlepiej tzw. litewskie),
  • olej z pestek winogron,
  • cebula,
  • świeże liście laurowe,
  • różowy pieprz (w całości),
  • ziele angielskie.

Płaty śledziowe pokroić na kawałki długości ok. 2 cm. W dużej misce wymieszać je z cebulą (cebulę sparzyć wrzątkiem – jest mniej ciężkostrawna i delikatniejsza w smaku), dużą liczbą świeżych liści laurowych (mają zupełnie inny aromat), różowym pieprzem, zielem angielskim i olejem z pestek winogron. Składniki dodać według uznania.

Olej jest tu bardzo ważny. Olej z pestek winogron jest bezwonny i bezsmakowy, co powoduje, że nie będzie dominował nad całością potrawy.

 

onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz