wtorek, 22 grudnia 2020

Prosty sernik bez spodu z sera z wiaderka

 

·         1 kg sera z wiaderka

·         4 średnie jajka

·         200 g masła

·         ok. 150 g cukru

·         4 łyżki skrobi ziemniaczanej - do 100 g

·         3 krople olejku waniliowego

 

·         tortownica o średnicy 24 cm

·         papier do pieczenia

·         cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu

Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone do temperatury 35 stopni masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.

Zamiast skrobi ziemniaczanej, można do masy dodać dwie torebki (a’ 40 g ) budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru.

Część cukru zwykłego można zastąpić cukrem waniliowym.

Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.

Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.

Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.

Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika.

Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu. Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.

 

www.onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz