· 1 kg sera z wiaderka
· 4 średnie jajka
· 200 g masła
· ok. 150 g cukru
· 4 łyżki skrobi ziemniaczanej - do 100 g
· 3 krople olejku waniliowego
· tortownica o średnicy 24 cm
· papier do pieczenia
· cukier puder do oprószenia sernika po upieczeniu
Jajka oraz twaróg wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni z pieczeniem góra/dół. Jeśli masz piekarnik tylko z termoobiegiem, to ustaw temperaturę 175-180 stopni.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
W misce umieść razem: ser twarogowy z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone do temperatury 35 stopni masło, cukier, skrobię ziemniaczaną i olejek. Całość dobrze wymieszaj łyżką lub mikserem. Masę serową mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję budyniu.
Zamiast skrobi ziemniaczanej, można do masy dodać dwie torebki (a’ 40 g ) budyniu waniliowego lub śmietanowego bez cukru.
Część cukru zwykłego można zastąpić cukrem waniliowym.
Gęste ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Pamiętaj o tym, że tortownica ma być od spodu wyłożona papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba wykładać pergaminem. Nie ma też potrzeby natłuszczania rantów od wewnątrz, ponieważ masa serowa jest tłusta i po upieczeniu sernik sam odchodzi od brzegów formy.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
Pamiętaj o tym, by ani razu nie otwierać drzwi pieca podczas pieczenia sernika.
Sernik może bardzo urosnąć i w połowie pieczenia lekko opadać. Dzięki stopniowemu zmniejszaniu temperatury w piekarniku zachowa jednak puszystą strukturę i lekkość.
Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika.
Po całkowitym przestudzeniu, sernik umieść w lodówce na 4 godziny a najlepiej na całą noc. Sernik podajemy co całkowitym schłodzeniu. Jeśli zapragniesz pokroić sernik od razu po upieczeniu, to prawdopodobnie będzie on miał konsystencję gęstego budyniu.
www.onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz