- letnia przegotowana woda i buraki ćwikłowe w proporcji 2:1, czyli np. 1 litry wody i 0,5 kg buraków,
- łyżka soli na każdy litr wody,
- piętka lub skórka z naturalnego, żytniego chleba,
- 4 ząbki czosnku na 1/2 kg buraków,
- 2 liście laurowe na 1/2 kg buraków,
- 3 ziarna ziela angielskiego na 1/2 kg buraków.
Zakwas buraczany najlepiej przygotować w kamionkowym naczyniu lub dużym, szklanym, słoju. Buraki należy obrać i pokroić na ćwiartki, co zapobiegnie ich wypływaniu. Do buraków trzeba dodać kilka ząbków czosnku, liście laurowe i ziele angielskie (kilka sztuk do smaku). Warzywa i przyprawy zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Na wierzchu kładziemy piętkę lub skórkę z żytniego chleba. Tak przygotowane buraki przykrywamy gazą i odstawiamy do ukiszenia na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu cedzimy zakwas, przelewamy do szklanych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
zdrowie.wprost.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz