wtorek, 22 grudnia 2020

Zakwas z buraków - porcja na 1/2 kg buraków

  • letnia przegotowana woda i buraki ćwikłowe w proporcji 2:1, czyli np. 1 litry wody i 0,5 kg buraków,
  • łyżka soli na każdy litr wody, 
  • piętka lub skórka z naturalnego, żytniego chleba,
  • 4 ząbki czosnku na 1/2 kg buraków,
  • 2 liście laurowe na 1/2 kg buraków,
  • 3 ziarna ziela angielskiego na 1/2 kg buraków.

Zakwas buraczany najlepiej przygotować w kamionkowym naczyniu lub dużym, szklanym, słoju. Buraki należy obrać i pokroić na ćwiartki, co zapobiegnie ich wypływaniu. Do buraków trzeba dodać kilka ząbków czosnku, liście laurowe i ziele angielskie (kilka sztuk do smaku). Warzywa i przyprawy zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem soli. Na wierzchu kładziemy piętkę lub skórkę z żytniego chleba. Tak przygotowane buraki przykrywamy gazą i odstawiamy do ukiszenia na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu cedzimy zakwas, przelewamy do szklanych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w lodówce.

 

zdrowie.wprost.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz