- kilka jabłek,
- kilka łyżek płatków owsianych,
- kilka łyżeczek masła,
- sok jabłkowy do podlania,
- brązowy cukier,
- posiekane orzechy (włoskie lub pecan),
- przyprawy: cynamon, imbir, roztarte goździki itd.,
- szczypta soli,
- kilka łyżek octu jabłkowego,
- woda
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Do dużej miski wlewamy wodę i kilka łyżek octu jabłkowego. Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce wkładamy do miski z wodą i octem, by nie zbrązowiały.
Orzechy bardzo drobno siekamy. Wsypujemy je do drugiej miski, dodajemy cukier, sól, przyprawy i płatki owsiane, a także masło. Składniki dokładnie mieszamy.
Jabłka wyjmujemy z wody, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu. Podlewamy je sokiem jabłkowym, tak aby były w nim częściowo zanurzone. Przygotowaną wcześniej kruszonką obsypujemy jabłka po wierzchu. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy jabłka przez 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut. Jabłka powinny stać się miękkie, a posypka ładnie zbrązowieć. Upieczone jabłka przekładamy na talerze i serwujemy na gorąco.
- do przygotowania tego deseru najlepiej użyć twardych, chrupiących jabłek - można eksperymentować z różnymi odmianami i spróbować deseru w wersji bardziej słodkiej lub kwaskowej,
- do posypki można dodać kurkumę, kardamon, gałkę muszkatołową... wszystko zależy od waszych upodobań,
- zamiast orzechów pecan czy włoskich można wypróbować inny patent na kruszonkę. Dobrze sprawdzą się posiekane orzechy laskowe lub migdały. Jeśli jesteście wielbicielami tradycyjnej kruszonki, też możecie ją zrobić,
- gdy już znudzą się Wam zapiekane jabłka, upieczcie gruszki albo brzoskwinie - też będą przepyszne,
- jabłka można upiec na 1-2 dni przed podaniem. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, a potem odgrzać.
haps.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz