Wytrawne muffiny z pulpą:
- pulpa po soku (4 duże marchewki, mały seler, 2 cytryny)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka suszonego tymianku
- 50 g sera feta
- sól
- czarny pieprz
- odrobina masła lub innego tłuszczu
- mąka lub bułka tarta do wysmarowania formy na muffiny
Pulpę połącz z jajkami, odrobiną soli, pieprzem, proszkiem do pieczenia, suszonym tymiankiem oraz mąką.
Do masy dodaj drobno pokruszoną fetę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Masę wlej do formy na muffiny, którą wcześniej należy wysmarować masłem lub innym tłuszczem i obsypać mąką albo bułką tartą.
Masę należy wlać do 3/4 wysokości formy.
Następnie piecz muffiny przez około 25 minut.
Wege burgerki z pulpą:
- pulpa (burak, marchewka, imbir)
- puszka fasoli Jaś
- pół szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- olej do smażenia
Pulpę zblenduj z fasolką Jaś, kaszą jaglaną i przyprawami.
Z masy uformuj kotleciki i smaż na rozgrzanym oleju na patelni z dwóch stron, aż będą rumiane.
Gotowe burgery odsącz na ręczniku papierowym i zjedz tak, jak lubisz.
haps.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz