- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1,5 łyżki musztardy (sarepskiej, rosyjskiej lub Dijon)
- szczypiorek (ok. 1/3 pęczka)
- ok. 7-8 zielonych oliwek
- 0,5 papryki czerwonej
- 1 większy lub dwa mniejsze ogórki konserwowe
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
- 1 łyżeczka curry,
- duża szczypta czarnego pieprzu,
- sól
- opcjonalnie: starty ser żłóty
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do jajek.
Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w małą kostkę, a oliwki w krążki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek.
Mieszamy składniki. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, paprykę słodką mieloną, curry i pieprz. Całość mieszamy, na koniec doprawiamy solą do smaku.
Jeśli pasta wydaje nam się zbyt mdła, możemy dodać odrobinę musztardy lub parę kropel soku z cytryny. Jeśli zaś odwrotnie – przesadziliśmy z musztardą i pasta wydaje nam się zbyt kwaśna, smak można zrównoważyć, dodając szczyptę cukru, łyżkę jogurtu lub łyżeczkę majonezu.
gotowanie.onet.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz