wtorek, 22 grudnia 2020

Pasta jajeczna z papryką i oliwkami

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1,5 łyżki musztardy (sarepskiej, rosyjskiej lub Dijon)
  • szczypiorek (ok. 1/3 pęczka)
  • ok. 7-8 zielonych oliwek
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 1 większy lub dwa mniejsze ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • duża szczypta czarnego pieprzu,
  • sól
  • opcjonalnie: starty ser żłóty

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do jajek.

Ogórki konserwowe i paprykę kroimy w małą kostkę, a oliwki w krążki. Dodajemy wszystkie warzywa do jajek.

Mieszamy składniki. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, paprykę słodką mieloną, curry i pieprz. Całość mieszamy, na koniec doprawiamy solą do smaku.

Jeśli pasta wydaje nam się zbyt mdła, możemy dodać odrobinę musztardy lub parę kropel soku z cytryny. Jeśli zaś odwrotnie – przesadziliśmy z musztardą i pasta wydaje nam się zbyt kwaśna, smak można zrównoważyć, dodając szczyptę cukru, łyżkę jogurtu lub łyżeczkę majonezu.

 

gotowanie.onet.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz