niedziela, 17 maja 2020

Zakwas na żurek

250 g. mąki żytniej (najlepiej drobno mielonej)
letnia woda
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
1-2 łyżki majeranku

Mąkę wsypać do kamionkowego/szklanego naczynia powoli wlewać ciepłą wodę cały czas dobrze mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zakwas powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek, listki i majeranku. Naczynie przykryć talerzykiem lub obwiązać gazą. Ustawić w ciepłym miejscu i od 2-3 dnia obserwować (wąchać). Zakwas jest gotowy do natychmiastowego użycia, gdy bardzo delikatnie pachnie kwasem. Żeby spowolnić proces zakwaszania, można wstawić zakwas na kilka godzin do lodówki. Dla wielbicieli bardzo kwaśnego żurku - pozwolić dojrzewać zakwasowi 1-2 dni od momentu wyczucia kwaśnego zapachu.

Źródło: Grażyna z Nidzicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz