7,5 l świeżego
mleka
1 łyżeczka
podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml zimnej niechlorowanej
wody
szczypta
bakterii starterowych mezofilnych
szczypta
bakterii starterowych termofilnych
3 łyżeczki
soli morskiej (lub himalajskiej)
3 łyżeczki
miodu
Mleko podgrzać
do temperatury 31 st. C, dodać kultury starterowe, dokładnie wymieszać.
Przykryć i zostawić na godzinę w stałej temperaturze 31 st. C.
Dodać
podpuszczkę rozcieńczoną w 50 ml zimnej wody i wymieszać. Zostawić na 30 minut,
nie zmieniając temperatury, ma być cały czas 31 st. C.
Powstały
skrzep pokroić w kostkę o boku 0,5-1 cm i powoli zacząć go podgrzewać
mniej-więcej o 2 stopnie co 5 minut, do osiągnięcia temperatury 39 st. C, cały
czas mieszając, aby ziarno się nie skleiło. Po osiągnięciu 39 st. C utrzymać tę
temperaturę przez godzinę, co chwilę mieszając.
Odlać serwatkę
do poziomu ziaren i dodać tyle gorącej wody, aby uzyskać temperaturę 43 st. C.
Utrzymać ją przez 10 minut, wciąż mieszając.
Odlać
serwatkę, przełożyć skrzep do formy serowarskiej wyłożonej chustą / tetrą,
posypać 1 i 1/2 łyżeczki soli, rękami wymieszać delikatnie, ale dokładnie.
Prasować pod
ciśnieniem 2,5 kg przez 15 minut. Ser odwrócić i ponownie prasować pod
ciśnieniem 2,5 kg przez 30 minut. Następnie prasować przez 12 godzin pod
ciśnieniem 5 kg.
Przygotować
solankę - nasycony roztwór soli, czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej wody.
Rozpuścić sól w wodzie, poczekać, aż solanka wystygnie, zanurzyć ser na 6-12
godzin w temperaturze pokojowej.
Wyjąć ser z
solanki, osuszyć w temperaturze pokojowej przez 24 godziny, po czym zostawić do
dojrzewania w temperaturze 12-15 st. C i wilgotności ok. 85%. Przez 2 tygodnie
co 3 dni nacierać ser roztworem solanki i odwracać.
Po 2
tygodniach wyjąć ser z dojrzewalni i natrzeć go 1 i 1/2 łyżeczki miodu. Z
powrotem włożyć do dojrzewalni na tydzień, odwracać codziennie. Po tygodniu
ponownie natrzeć 1 i 1/2 łyżeczki miodu, następnie 1 i 1/2 łyżeczki soli,
zostawić na kolejne 2 tygodnie, codziennie odwracać.
Potem zostawić
już w spokoju do dojrzewania na minimum miesiąc, ale można i na rok...
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz