10 l mleka
niepasteryzowanego
ok. 150 ml
soku z cytryny (przeliczając na łyżki - 2 łyżki na 1 litr mleka) lub 5 łyżeczek
kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 1 szklance wody
opcjonalnie:
1 czubata
łyżka świeżo zmielonej kozieradki
1 czubata
łyżka lubczyku
1 łyżeczka
soli morskiej
Mleko
zagotować. Do gotującego się mleka (jeszcze zanim pianka opadnie) dodać sok z
cytryny lub kwasek cytrynowy, wymieszać.
Po 15-20
sekundach zdjąć z ognia, mieszać delikatnie aż do utworzenia się kawałków
skrzepu. Powinna oddzielić się przezroczysta serwatka. Jeśli serwatka jest
nadal koloru mleka, ponownie wstawić garnek na ogień i trochę podgrzać,
mieszając. Wtedy można już garnek zdjąć z
ognia i zostawić na 10-15 minut do stężenia zawartości.
Skrzep przelać
na durszlak wyłożony chustą / tetrą / muślinem. Dodać przyprawy, wymieszać w
durszlaku. Po wstępnym odcieknięciu, przycisnąć ser ciężkim przedmiotem (2,5
kg) i prasować przez 2 godziny.
Po 2 godzinach
prasowania ser jest gotowy. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz