czwartek, 14 maja 2020

Indyjski ser panir - z kozieradką i lubczykiem


10 l mleka niepasteryzowanego
ok. 150 ml soku z cytryny (przeliczając na łyżki - 2 łyżki na 1 litr mleka) lub 5 łyżeczek kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 1 szklance wody
opcjonalnie:
1 czubata łyżka świeżo zmielonej kozieradki
1 czubata łyżka lubczyku
1 łyżeczka soli morskiej

Mleko zagotować. Do gotującego się mleka (jeszcze zanim pianka opadnie) dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, wymieszać.

Po 15-20 sekundach zdjąć z ognia, mieszać delikatnie aż do utworzenia się kawałków skrzepu. Powinna oddzielić się przezroczysta serwatka. Jeśli serwatka jest nadal koloru mleka, ponownie wstawić garnek na ogień i trochę podgrzać, mieszając. Wtedy można już garnek zdjąć z ognia i zostawić na 10-15 minut do stężenia zawartości.

Skrzep przelać na durszlak wyłożony chustą / tetrą / muślinem. Dodać przyprawy, wymieszać w durszlaku. Po wstępnym odcieknięciu, przycisnąć ser ciężkim przedmiotem (2,5 kg) i prasować przez 2 godziny.

Po 2 godzinach prasowania ser jest gotowy. Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz