8,5 litra serwatki przechowywanej nie dłużej niż 3 godziny po warzeniu sera
1/2 szklanki
octu (np. jabłkowy)
na zalewę:
1 litr wody
1 litr
czerwonego wina
1/4 szklanki
soli
opcjonalnie
zioła (np. 2 listki laurowe)
Serwatkę
podgrzać prawie do zagotowania - do temperatury 93 st. C. Powoli dolewać ocet,
mieszając. Zestawić z ognia i poczekać ok. 10 minut, jak zwiążą się cząsteczki
białka.
Przecedzić
przez sito wyłożone tetrą / muślinem / chustą serowarską i zostawić do odcieknięcia.
Potem związać rogi chusty tak, aby powstało zawiniątko i powiesić je nad zlewem
na kilka godzin, żeby resztki serwatki mogły spokojnie skapywać.
Następnie ser
prasować pod ciśnieniem 10 kg przez 24 godziny.
Po 24
godzinach prasowania wyjąć ser. Przygotować zalewę: wymieszać wodę, wino i sól,
dodać ewentualne zioła. Ser włożyć do lodówki i trzymać
4 dni.Ser po wyjęciu z zalewy okazał się... FIOLETOWY:-) Po
przekrojeniu okazało się, że w środku jest całkiem biały.
Ziegerkäse
może być przechowywany w lodówce do 4 tygodni, wówczas dojrzeje i smak nabierze
pełni. Ale można też zjeść go od razu.
Z podanej
ilości wychodzi ok. 300-400 g serka.
Smak jest
bardzo oryginalny, raczej nie dla dzieci, dość ostry, bardzo wyrazisty i
oczywiście winny.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz