czwartek, 14 maja 2020

Niemiecki ser Ziegerkäse


8,5  litra serwatki przechowywanej nie dłużej niż 3 godziny po warzeniu sera
1/2 szklanki octu (np. jabłkowy)

na zalewę:
1 litr wody
1 litr czerwonego wina
1/4 szklanki soli
opcjonalnie zioła (np. 2 listki laurowe)

Serwatkę podgrzać prawie do zagotowania - do temperatury 93 st. C. Powoli dolewać ocet, mieszając. Zestawić z ognia i poczekać ok. 10 minut, jak zwiążą się cząsteczki białka.

Przecedzić przez sito wyłożone tetrą / muślinem / chustą serowarską i zostawić do odcieknięcia. Potem związać rogi chusty tak, aby powstało zawiniątko i powiesić je nad zlewem na kilka godzin, żeby resztki serwatki mogły spokojnie skapywać.

Następnie ser prasować pod ciśnieniem 10 kg przez 24 godziny.

Po 24 godzinach prasowania wyjąć ser. Przygotować zalewę: wymieszać wodę, wino i sól, dodać ewentualne zioła. Ser włożyć do lodówki i trzymać 4 dni.Ser po wyjęciu z zalewy okazał się... FIOLETOWY:-) Po przekrojeniu okazało się, że w środku jest całkiem biały.
Ziegerkäse może być przechowywany w lodówce do 4 tygodni, wówczas dojrzeje i smak nabierze pełni. Ale można też zjeść go od razu.

Z podanej ilości wychodzi ok. 300-400 g serka.

Smak jest bardzo oryginalny, raczej nie dla dzieci, dość ostry, bardzo wyrazisty i oczywiście winny.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz