2 litry mleka koziego
Litr mleka pozostawić na kuchennym blacie, aby się zsiadło.
Latem proces zajmuje najwyżej dwa dni.
Kolejny litr słodkiego, świeżego mleka bardzo mocna podgrzać
w garnku z podwójnymi ściankami.
Gdy podgrzane słodkie mleko jest bardzo
gorące, wlać je, mieszając, do naczynia z kwaśnym mlekiem. W
mgnieniu oka całość się zetnie i ziarna twarogu oddzielą się od
serwatki, która z sekundy na sekundę staje się coraz bardziej klarowna.
Trzeba całość pozostawić już bez mieszania na dłuższą chwilę w naczyniu,
aby cały skrzep oddzielił się od serwatki.
Teraz trzeba serek odcedzić przez chustę serowarską, poczwórnie złożoną
gazę, czystą tetrową pieluszkę albo na zwykłym dość gęstym sitku. Pozostawić twarożek na cedzidle na całą noc, ale jeśli ktoś
lubi bardziej wilgotny serek, może wyjąć go wcześniej. Po wyjęciu z
sitka należy schłodzić twarożek w lodówce.
Z dwóch litrów koziego mleka uzyskamy ok.
330 gramów serka.
Jeśli robimy samodzielnie domowy twaróg, przy okazji powstaje nam
serwatka. Jest ona niskokalorycznym źródłem białka i soli mineralnych,
ma działanie uodparniające, a nawet antynowotworowe (wobec niektórych
rodzajów raka), odchudzające, poprawiające samopoczucie, opóźniające
starzenie. Obniża ciśnienie krwi i pomaga w rekonwalescencji chorych po
zawałach (http://zdrowadieta.szczecin.pl/warto-docenic-serwatke/). Wiele pozytywnych skutków zdrowotnych zawdzięczamy
odkwaszającemu organizm działaniu serwatki, jest ona bowiem jedynym
produktem nabiałowym, który nie zakwasza naszego ciała, a wręcz
przeciwnie, działa zasadotwórczo.
www.hajduczeknaturalnie.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz