7,5 l świeżego
mleka
szczypta
bakterii starterowych termofilnych
1/2 łyżeczki
naturalnej podpuszczki w płynie
opcjonalnie:
1/2 łyżeczki chlorku wapnia, 1/4-1/2 łyżeczki barwnika annato
Powoli
podgrzać mleko do temperatury 35-36 st. C, dodać bakterie starterowe termofilne
oraz, jeśli dodajemy chlorek wapnia i barwnik annato, to robimy to właśnie
teraz. Zostawić na 30 minut.
Dodać
podpuszczkę i mieszać delikatnie przez 30 sekund. Zostawić na 25 minut.
Pokroić skrzep
w dużą kostkę o boku mniej-więcej 2 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie. Mieszać przez 5 minut.
Powoli (przez
ok. pół godziny) podgrzewać skrzep do temperatury 46-47 st. C. Utrzymując tę
temperaturę, mieszać skrzep przez kolejnych 60 minut (w celu osuszenia ziaren
serowych).
Przełożyć
skrzep do formy wyłożonej chustą i prasować pod ciężarem ok. 4 kg przez 1-3
godziny.
Gotowy ser
wyjąć z formy, rozkruszyć albo pokroić na małe kawałki (można posolić), wymieszać i
gotowe.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz