czwartek, 21 maja 2020

Szybki ser przekąskowy dla niecierpliwych


7,5 l świeżego mleka
szczypta bakterii starterowych termofilnych
1/2 łyżeczki naturalnej podpuszczki w płynie
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chlorku wapnia, 1/4-1/2 łyżeczki barwnika annato

Powoli podgrzać mleko do temperatury 35-36 st. C, dodać bakterie starterowe termofilne oraz, jeśli dodajemy chlorek wapnia i barwnik annato, to robimy to właśnie teraz. Zostawić na 30 minut.

Dodać podpuszczkę i mieszać delikatnie przez 30 sekund. Zostawić na 25 minut.

Pokroić skrzep w dużą kostkę o boku mniej-więcej 2 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie. Mieszać przez 5 minut.

Powoli (przez ok. pół godziny) podgrzewać skrzep do temperatury 46-47 st. C. Utrzymując tę temperaturę, mieszać skrzep przez kolejnych 60 minut (w celu osuszenia ziaren serowych).

Przełożyć skrzep do formy wyłożonej chustą i prasować pod ciężarem ok. 4 kg przez 1-3 godziny.

Gotowy ser wyjąć z formy, rozkruszyć albo pokroić na małe kawałki (można posolić), wymieszać i gotowe.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz