5 litrów mleka pełnego
8 kropelek
podpuszczki
sól
ew. ulubione
przypraw
Otrzymuje się około 75 – 80 dkg sera
Mleko podgrzać
do 35 st. C.
Odlać 150 ml
mleka do osobnego naczynia i rozpuścić w
nim podpuszczkę.
Wymieszać
dokładnie. Dodać sól i przyprawy.
Mieszać około
5 – 10 minut, najlepiej drewnianą łyżką.
Odstawić
naczynie na 30 minut do skrzepnięcia.
Serowy skrzep
długim nożem pokroić na kawałki, wylać na durszlak wyłożony gazą lub serowarską
chustą.
Pozostawić do
ocieknięcia z nadmiaru serwatki na około 3 godziny.
Ser można
obciążyć np. naczyniem z wodą lub pozostawić w durszlaku.
Można moczyć ser w solance w lodówce przez
całą noc.
Do solanki
potrzebne są 2 litry przegotowanej i wystudzonej wody oraz 6 łyżek soli.
Ser jest
doskonały zarówno bez solanki, słodki, o bardzo delikatnej, muślinowej
strukturze.
Kroi się w
plasterki.
Taki ser można
przechowywać w zamkniętym naczyniu tydzień.
Wydzielonej w
trakcie przechowywania serwatki nie należy wylewać, dzięki czemu ser nabiera bardziej
wyrazisty smak.
http://www.smakowekubki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz