czwartek, 21 maja 2020

Bundz z mleka krowiego


5 litrów mleka pełnego
8 kropelek podpuszczki
sól
ew. ulubione przypraw
Otrzymuje się około 75 – 80 dkg sera

Mleko podgrzać do 35 st. C.
Odlać 150 ml mleka do osobnego naczynia i rozpuścić w nim podpuszczkę.
Wymieszać dokładnie. Dodać sól i przyprawy.
Mieszać około 5 – 10 minut, najlepiej drewnianą łyżką.
Odstawić naczynie na 30 minut do skrzepnięcia.
Serowy skrzep długim nożem pokroić na kawałki, wylać na durszlak wyłożony gazą lub serowarską chustą.
Pozostawić do ocieknięcia z nadmiaru serwatki na około 3 godziny.
Ser można obciążyć np. naczyniem z wodą lub pozostawić w durszlaku.
Można moczyć ser w solance w lodówce przez całą noc.
Do solanki potrzebne są 2 litry przegotowanej i wystudzonej wody oraz 6 łyżek soli.
Ser jest doskonały zarówno bez solanki, słodki, o bardzo delikatnej, muślinowej strukturze.
Kroi się w plasterki.
Taki ser można przechowywać w zamkniętym naczyniu tydzień.
Wydzielonej w trakcie przechowywania serwatki nie należy wylewać, dzięki czemu ser nabiera bardziej wyrazisty smak.

http://www.smakowekubki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz