Szwajcarski
ser Vacherin Fribourgeois warzony jest w kantonie Fribourg, z mleka
biało-czarnych krów wypasanych na alpejskich łąkach. Idealnie nadaje się do
fondue.
16 l tłustego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii starterowych mezofilnych
3/4 łyżeczki
naturalnej podpuszczki w płynie rozmieszanej w 50 ml chłodnej niechlorowanej
wody
opcjonalnie:
3/4 łyżeczki
chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml chłodnej wody
(zalecany przy mleku pasteryzowanym)
Powoli
podgrzewać mleko do temperatury 30 st. C.
Dodać bakterie
starterowe mezofilne, odczekać 5 minut, przemieszać. Zostawić na 15 minut w
temperaturze 30 st. C.
Dodać chlorek
wapnia (jeśli dodajemy), wymieszać dokładnie, po czym dodać podpuszczkę,
wymieszać dokładnie.
Przykryć
garnek i zostawić na 50 minut w stałej temperaturze 30 st. C.
Po 50 minutach
sprawdzić, czy skrzep jest już gotowy. W tym celu zagłębić w skrzepie ostry nóż
pod kątem ok. 30 st., powinna wytworzyć się wyraźna równa przerwa. Jeśli skrzep
nie trzyma kształtu, poczekać jeszcze kilka minut. Następnie pokroić skrzep w
ziarenka wielkości groszku, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie.
Najlepiej użyć harfy serowarskiej, ale nóż też jest ok. Zostawić na 10 minut.
Delikatnie
podgrzewać skrzep, aż osiągnie temperaturę 38 st. C. Powinno to zająć 30-35
minut. Zostawić w spokoju na 10 minut.
Przelać skrzep
przez durszlak wyłożony gazą, zostawić do wstępnego odcieknięcia na kilka
minut, po czym przełożyć do formy wyłożonej chustą / tetrą.
Prasować pod
ciężarem ok. 10 kg przez 30 minut. Odwrócić ser w chuście, ponownie włożyć do
formy i prasować dalej pod ciężarem 15-20 kg przez kolejne 8-12 godzin. Zdjąć
chustę.
Przygotować
solankę - nasycony roztwór soli czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej wody.
Rozpuścić sól w wodzie, poczekać, aż solanka wystygnie, zanurzyć ser w solance
i zostawić na 10-12 godzin.
Ser osuszyć i
pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny do dalszego obsuszania.
Raz w tym czasie odwrócić.
Zostawić do
dojrzewania w temperaturze 12 st. C i wilgotności 85% na 3-4 miesiące. Przez
pierwszy tydzień odwracać codziennie, potem co drugi dzień, za każdym razem
przecierając ściereczką zwilżoną w solance.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz