3,7 l świeżego
pełnego mleka
1 łyżeczka
kwasku cytrynowego rozpuszczonego w 1/4 szklanki chłodnej wody
sól
Do mleka dodać
kwasek cytrynowy oraz sól i wymieszać. Podgrzać do temperatury 85-90 st. C,
często mieszając, aby mleko się nie przypaliło. Zestawić z ognia na 10 minut do
stężenia. Serwatka powinna być przezroczysta, jeśli nie jest, wstawić jeszcze
na chwilę na palnik, jednocześnie mieszając i uważając, żeby nie zagotować
mleka.
Skrzep wlać na
durszlak wyłożony muślinem / tetrą, posypać jedną łyżeczką soli, związać końce
tkaniny, aby powstało zawiniątko. Zawiesić do odcieknięcia na 20-30 minut -
czas odciekania wpływa na konsystencję sera: ser będzie bardziej suchy po
dłuższym odciekaniu, a miękki i wilgotny po krótkim odciekaniu.
Przełożyć do
miski, dodać drugą łyżeczkę soli, wymieszać.
Przełożyć do
formy, ugnieść ser, aby dokładnie wypełnić formę, prasować pod małym naciskiem
ok. pół kilograma przez godzinę. Wyjąć z formy, odwrócić i ponownie prasować -
przez 12 godzin.
Natrzeć
powierzchnię solą, włożyć do lodówki. Codziennie przez tydzień nacierać solą i
odwracać, ewentualną pleśń ścierać ściereczką zamoczoną w solance. Jeśli ser
staje się zbyt wilgotny, przetrzeć go suchą
ściereczką i natrzeć solą.
Czas
dojrzewania to zaledwie 2-4 tygodnie.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz