Crowdie to
delikatny, miękki, świeży serek rodem ze Szkocji, wytwarzany z odtłuszczonego
krowiego mleka. Istnieją różne jego wersje. Historia sera
Crowdie sięga VIII wieku, kiedy to Wikingowie przywieźli go do Szkocji, a
Szkoci zaczęli go wytwarzać. Początkowo był serem biedaków, jako że warzono go
z chudego mleka. Teraz dla wielu osób jego niska zawartość tłuszczu to atut.
I jeszcze jedno, podobno Crowdie pomaga
na kaca.
4,5 l mleka
4 krople
podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej przegotowanej
wody
2-3 łyżeczki
soku z cytryny
1 łyżeczka
soli
2 łyżki
płatków owsianych (można je lekko podprażyć)
1 łyżeczka
świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Powoli
podgrzać mleko do 32 st. C. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Delikatnie mieszać, aż powstaną kawałki
skrzepu, a serwatka wyraźnie się oddzieli. Przykryć i zostawić w spokoju na 30
minut.
Dodać
podpuszczkę, wymieszać, zostawić na kilka minut. Podgrzać skrzep do temperatury
41 st. C. Zostawić na 3 minuty. Serwatka powinna już być przezroczysta, a
skrzep w kawałkach.
Delikatnie
przełożyć duże kawałki skrzepu na durszlak wyłożony gazą, resztę skrzepu wraz z
serwatką przelać przez durszlak.
Posypać solą i
zostawić na 20 minut do odcieknięcia. Następnie lekko sprasować przez 1-2
godziny 2-3-kilogramowym ciężarem.
Po tym czasie
formować nieduże walce o długości 10-15 cm i obtaczać je w płatkach owsianych
wymieszanych z pieprzem.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz