niedziela, 17 maja 2020

Szkocki ser Crowdie


Crowdie to delikatny, miękki, świeży serek rodem ze Szkocji, wytwarzany z odtłuszczonego krowiego mleka. Istnieją różne jego wersje. Historia sera Crowdie sięga VIII wieku, kiedy to Wikingowie przywieźli go do Szkocji, a Szkoci zaczęli go wytwarzać. Początkowo był serem biedaków, jako że warzono go z chudego mleka. Teraz dla wielu osób jego niska zawartość tłuszczu to atut. I  jeszcze jedno, podobno Crowdie pomaga na kaca.

4,5 l mleka
4 krople podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej przegotowanej wody
2-3 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka soli
2 łyżki płatków owsianych (można je lekko podprażyć)
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Powoli podgrzać mleko do 32 st. C. Dodać sok z cytryny, wymieszać.  Delikatnie mieszać, aż powstaną kawałki skrzepu, a serwatka wyraźnie się oddzieli. Przykryć i zostawić w spokoju na 30 minut.

Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić na kilka minut. Podgrzać skrzep do temperatury 41 st. C. Zostawić na 3 minuty. Serwatka powinna już być przezroczysta, a skrzep w kawałkach.

Delikatnie przełożyć duże kawałki skrzepu na durszlak wyłożony gazą, resztę skrzepu wraz z serwatką przelać przez durszlak.

Posypać solą i zostawić na 20 minut do odcieknięcia. Następnie lekko sprasować przez 1-2 godziny 2-3-kilogramowym ciężarem.
Po tym czasie formować nieduże walce o długości 10-15 cm i obtaczać je w płatkach owsianych wymieszanych z pieprzem.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz