3,7 l pełnotłustego
mleka
1/8 łyżeczki
bakterii starterowych mezofilnych
1/2 łyżeczki
chlorku wapnia rozpuszczonego w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
1/2 łyżeczki
naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej przegotowanej
wody
1 i 1/2
łyżeczki soli
przyprawy:
suszone papryczki jalapeno lub 3 łyżeczki mieszanki przypraw:
cebula, gorczyca, papryka w płatkach, pieprz cayenne, nasiona selera, pieprz
czarny, sól i kolendra. Ser najlepiej komponuje się z ostrymi przyprawami.
Powoli
podgrzać mleko do temperatury 31 st. C. Dodać bakterie mezofilne, chwilę
odczekać, przemieszać, zostawić w stałej temperaturze 31 st. C na 45 minut.
Dodać chlorek
wapnia, wymieszać, dodać podpuszczkę
rozcieńczoną w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody, wymieszać. Przykryć i
zostawić w stałej temperaturze 31 st. C na ok. 40 minut.
Powstały
skrzep pokroić w kostkę o boku 1-1,5 cm i zostawić na 5 minut.
Następnie,
cały czas mieszając, podgrzać powoli skrzep do temperatury 39 st. C. Powinno to
zająć ok. 30 minut. W tym czasie ziarna powinny wyraźnie się zmniejszyć.
Utrzymać tę temperaturę przez kolejne 30 minut, mieszając co chwilę. Jeśli ziarna ściśnięte w ręce po otwarciu
dłoni rozdzielają się z powrotem na pojedyncze ziarna, to znaczy, że są gotowe.
Jeśli nie, poczekać jeszcze kilka minut, mieszając. Jeśli tak, zostawić w
spokoju na 15 minut, skrzep powinien spokojnie osiąść na dnie.
Przełożyć
skrzep na durszlak wyłożony chustą / tetrą, forma powinna być umieszczona nad
garnkiem lub innym naczyniem, aby zachowała się ściekająca serwatka. Poczekać
kilka minut, aż serwatka wstępnie odcieknie. Wlać serwatkę z powrotem do
garnka, gdzie znajduje się pozostała serwatka - skąd wyjęliśmy skrzep. Serwatka
wciąż powinna być ciepła.
Durszlak ze
skrzepem umieścić nad garnkiem z ciepłą serwatką, której temperatura powinna
wynosić wciąż 39 st. C. Skrzep przykryć. Co 15 minut odwracać. Temperatura
skrzepu nad ciepłą serwatką powinna wynosić ok. 37 st. C. Po godzinie skrzep
powinien nieco się zmienić - stanie się biały i lśniący. przypominający gotowanego kurczaka.
Wyłożyć skrzep
na deskę, pokroić w paseczki przypominające frytki. Jeszcze ciepłe umieścić w
misce, wymieszać rękami z 1 łyżeczką soli. Przełożyć na durszlak do
odcieknięcia na 12-24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie przenieść do
miski, wymieszać z 1/2 łyżeczką soli oraz pozostałymi przyprawami.
Serowe
"frytki" można przechowywać w lodówce (szczelnie przykryte) przez 1-2
tygodnie, ale najsmaczniejsze są na
świeżo, wówczas cudownie skrzypią w zębach.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz