1l śmietanki o temperaturze pokojowej, minium 30% tłuszczu, pasteryzowana w niskiej temperaturze i bez dodatków! (President). Nie nadaje się śmietanka UHT czy sterylizowana
1/8 łyżeczki bakterii mlekowych Lactoccocus
lactis ssp. lactis i Lactoccocus lactis ssp. cremosis - DL 1 BETA. Można zakwasić ją po prostu maślanką z żywymi kulturami
bakteryjnymi
garnek z
grubym dnemtermometr
czysty słoika o pojemności nieco większej niż litr
Powoli
podgrzewamy wodę tak, żeby temperatura śmietanki osiągnęła 30 stopni (może to
trwać 15-20 minut, nie trzeba się spieszyć!)
Kiedy
śmietanka osiągnie odpowiednią temperaturę, dodajemy kultury bakterii.
Zostawiamy na 5 minut, żeby miały czas na rehydrację (uwodnienie). Po 5
minutach małą trzepaczką inkorporujemy bakterie.
Lekko
przykrywamy słoik pokrywką i zostawiamy w ciepłej wodzie przez około 12 godzin
(np. przez noc) – woda będzie utrzymywać ciepło.
Po tym czasie,
śmietankę przechowujemy w lodówce – z upływem czasu bakterie nadają jej
przyjemnego, maślanego smaku i kwaskowatości. Wraz z czasem śmietanka będzie
gęstnieć.
Przechowujemy
do 2 tygodni w lodówce.
https://klaudynahebda.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz