Serwatka po zrobieniu ricotty
Cukier – 2-5 % masy serwatki
Drożdże piekarnicze – 0,1% masy serwatki
Dodatki typu rodzynki, miód, szałwia, mięta
Po tym czasie serwatkę należy przelać do
czystego naczynia przez gęstą tkaninę lub sito.
Schłodzić do temperatury ok. 20 oC.
Wlać do serwatki rozczyn drożdży (zmieszane
z małą ilością wody i cukru). Całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na ok. 6-8 godz. Po odstaniu można wrzucać dodatki.
Serwowit rozlać do mocnych butelek, które
utrzymają dalszą fermentację.
Pierwszy dzień przechowywać w temp.
pokojowej, później odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce i po trzech dniach
gotowe.
OTWIERAĆ
TYLKO I WYŁĄCZNIE DOBRZE SCHŁODZONE1!!
https://domowyserowar.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz