wtorek, 12 maja 2020

Serek wiejski z grudkami


kubek creme fraiche
4 litry mleka pełnotłustego, surowego lub pasteryzowanego w niskiej temperaturze (np. Piątnica 3,2%), w temperaturze pokojowej!
1/4 łyżeczki bakterii mlekowych lub miks: Lactococus lactis ssp. lactis, lactococus lactis ssp. cremosis, lactococus lactis biovar. diecydetalis – Alpha3, dobrze sprawdzi się też miks bakterii: lactococcus lactis ssp. lactis i lactococcus lactis ssp. cremosis – DL 1 BETA)
1/4 łyżeczki chlorku wapnia rozpuszczonego w  1/4 kubka niechlorowanej wody – tylko wtedy, kiedy mleko jest pasteryzowane
1/4 łyżeczki podpuszczki rozpuszczona w 1/4 kubka niechlorowanej wody, lub wedle zaleceń producenta!
łyżeczka niejodowanej soli
Przygotować dwa  garnki do kąpieli wodnej. Wkładamy mniejszy garnek do większego. Większy (np. 10 i 5 l) napełniamy wodą tak, żeby sięgała do 2/3 mniejszego garnka. Kiedy woda osiągnie temperaturę 30 stopni, dolewamy mleko i powoli je podgrzewamy, aż osiągnie temperaturę 22-24 stopni. Powinno to zająć około kwadransa.

Kiedy mleko się ogrzeje, dodajemy bakterie i zostawiamy je na 5 minut, aby nasiąkły. Po tym czasie je inkorporujemy.

Dodajemy chlorek wapnia – inkorporujemy (koło 20-25 ruchami trzepaczki), dodajemy podpuszczkę.

Zostawiamy mleko na około 6 godzin, żeby dojrzało. Utrzymujemy temperaturę mleka np. przykrywając je grubym kocem. Mleko zmieni się w zwartą masę.

Po tym czasie sprawdzamy, czy skrzep daje czyste cięcie i kroimy je na około 3 cm kawałeczki. Mieszamy delikatnie gumową szpatułką przez 5 minut.

Garnek wkładamy z powrotem do kąpieli wodnej i podgrzewamy skrzep do temperatury 45 stopni. Robimy to bardzo powoli (kilka stopni co 5 minut) – proces podgrzania powinien zająć jakieś 40 minut.

Przez ten czas kilka razy delikatnie mieszamy skrzep, żeby wydobyła się z niego serwatka.

Kiedy skrzep już praktycznie osiągnął temperaturę, napełniamy zlew lub miskę zimną wodą z lodem (będziemy hartować nasz skrzep). Jeśli już będziemy mieć 45C bierzemy durszlak, wykładamy gazą, przecedzamy nasz skrzep. Zanurzamy durszlak w lodowatej kąpieli, dosłownie na parę sekund.

Wyciągamy i pozwalamy skrzepowi odciec przez 15 minut, po tym czasie delikatnie dodajemy sól i mieszamy ją palcami.

Mieszamy z creme fraise.

https://klaudynahebda.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz