1,5 kg twarogu
dobrej jakości
150 g masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
dowolne
przyprawy
Twaróg
rozkruszyć w miarę drobno, wsypać do garnka, podgrzewać do zagotowania, ciągle
mieszając, gdyż ser bardzo łatwo przylega, szczególnie gdy jeszcze się nie
roztopi. Po kilku minutach od zagotowania ser powinien zgęstnieć. Zestawić z
palnika.
Dodać masło i
sól, wymieszać dokładnie, ponownie podgrzewać do zagotowania. Dodać sodę
oczyszczoną, ostrożnie mieszać, gdyż masa bardzo podniesie się do góry. Po
kilku minutach opadnie i zacznie się lekko ciągnąć. Powinna być jednolita. W
tym momencie można dodać przyprawy. Wymieszać, przełożyć do dowolnego naczynia, wystudzić, wstawić do lodówki.
Do całości
dodałać 1 czubatą łyżkę kminku, a potem podzielić serek na 5 części i każdą wymieszać z innymi przyprawami:
1) kminek plus
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2) kminek plus
koperek
3) kminek plus
słodka czerwona papryka
4) kminek plus
czosnek niedźwiedzi
5) sam kminek
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz