czwartek, 14 maja 2020

Serek topiony domowy


1,5 kg twarogu dobrej jakości
150 g masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dowolne przyprawy

Twaróg rozkruszyć w miarę drobno, wsypać do garnka, podgrzewać do zagotowania, ciągle mieszając, gdyż ser bardzo łatwo przylega, szczególnie gdy jeszcze się nie roztopi. Po kilku minutach od zagotowania ser powinien zgęstnieć. Zestawić z palnika.

Dodać masło i sól, wymieszać dokładnie, ponownie podgrzewać do zagotowania. Dodać sodę oczyszczoną, ostrożnie mieszać, gdyż masa bardzo podniesie się do góry. Po kilku minutach opadnie i zacznie się lekko ciągnąć. Powinna być jednolita. W tym momencie można dodać przyprawy. Wymieszać, przełożyć do dowolnego naczynia, wystudzić, wstawić do lodówki.

Do całości dodałać 1 czubatą łyżkę kminku, a potem podzielić serek na 5 części i każdą wymieszać z innymi przyprawami:

1) kminek plus suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2) kminek plus koperek
3) kminek plus słodka czerwona papryka
4) kminek plus czosnek niedźwiedzi
5) sam kminek


http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz