10 l mlek
szczypta
bakterii starterowych mezofilnych
1/2 łyżeczki
naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml zimnej niechlorowanej
wody
Mleko podgrzać
powoli do temperatury 32 st. C. Dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać.
Zostawić pod przykryciem na 30 minut w stałej temperaturze 32 st. C. Dodać
podpuszczkę rozcieńczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na godzinę,
utrzymując temperaturę 32 st. C.
Po godzinie
pokroić skrzep w kostki o boku 1 cm (ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie). Przez kolejne 20-30 minut mieszać skrzep, aby ziarna serowe cały czas
były w ruchu. Utrzymać tę temperaturę przez następne 30 minut, nie trzeba wtedy
mieszać, a ziarna powinny osiąść na dnie.
Odlać serwatkę
niemal do poziomu ziaren, na powstałym skrzepie ułożyć talerz albo przykrywkę,
albo inną rzecz o płaskiej powierzchni i obciążyć go 10 kilogramami (cały czas
w garnku ze skrzepem i serwatką) i wciąż utrzymując temperaturę 32 st. C,
pozostawić na pół godziny.
Następnie
przełożyć skrzep do formy serowarskiej / durszlaka czy innego dowolnego
naczynia do odciekania wyłożonego chustą/tetrą, zawinąć, prasować pod naciskiem
10 kg przez ok. 1,5 godziny, w tym czasie 2 razy odwrócić. Wyjąć z chusty,
pokroić w grube paski (4-5 cm), a paski na kawałki (dł. ok. 6-7 cm). Paski skrzepu ponownie zawinąć w
chustę, obciążyć 10 kg, można zwiększyć nawet do 15 kg i zostawić na kolejne
1,5 godziny, co pół godziny odwracając serowe kawałki. W procesie tym należy
utrzymać temperaturę 27-32 st. C.
Paski sera
wyjąć z chusty, połamać na kawałki, dość grube i zostawić na 8-12 godzin w
lodówce.
Grube kawałki
sera rozdrobnić na małe kawałeczki tak jak w przypadku cheddara. Posolić w
ilości 1,8-2,5% wagi sera (dobrze jest więc zważyć nasz przyszły ser),
wymieszać z solą.
Następnie
prasować pod ciśnieniem 10 kg przez kilka godzin, po czym stopniowo zwiększać
nacisk aż do... 130 kg! Prasować długo
- nawet 48 godzin.
Zostawić do
dojrzewania na co najmniej 3 miesiące w temperaturze 12 st. C i wilgotności
80-85%. Odwracać 2 razy w tygodniu i nacierać solanką.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz