7,5 l świeżego
mleka
szczypta
bakterii starterowych mezofilnych
1/2 łyżeczki
podpuszczki w płynie rozpuszczonej w 50 ml chłodnej wody
2 łyżki soli
Mleko podgrzać
powoli do temperatury 29 st. C, dodać bakterie starterowe mezofilne, przykryć,
zostawić na 45 minut w stałej temperaturze 29 st. C.
Dodać
podpuszczkę, dokładnie wymieszać, ponownie pozostawić na 45 minut w stałej
temperaturze 29 st. C.
Powstały
skrzep pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie.
Powoli
podgrzać skrzep do temperatury 34-35 st. C, często mieszając. Utrzymując tę
temperaturę, mieszać jeszcze przez 10 minut.
Przelać skrzep
na durszlak, zostawić na 15-20 minut do odsączenia i pokroić na plastry.
Przełożyć z powrotem do garnka (już pustego), aby miał ciepło. Zostawić na
godzinę, w międzyczasie kilka razy przewracając plastry. Można na
kuchence ustawić garnek z ciepłą, właśnie odcedzoną serwatką, na garnku
rozwiesić cedzak, na to mniejszy garnek z pokrojonym skrzepem, przykryć go
oczywiście i na to jeszcze przykrywka od dużego gara z serwatką. Skrzep ma tam
cieplutko, a jeśli temperatura zaczyna spadać, delikatnie podgrzać serwatkę
na kuchence.
Po godzinie
rozdrobnić skrzep na kawałki (kostki o boku
ok. 1-1,5 cm), przełożyć do miski, wymieszać z solą.
Gdy ser jest
już dobrze wymieszany, można przystąpić do prasowania. Przełożyć ser do form
wyłożonych chustą / tetrą i prasować początkowo pod małym obciążeniem, potem
stopniowo zwiększać do 25 kg. W sumie prasować przez 24 godziny, w międzyczasie
kilka razy ser odwracać. Istotne jest, aby obciążenie było naprawdę duże.
Po 24
godzinach ser wyjąć z formy i osuszać w temperaturze pokojowej. Po 2-5 dniach
powinna wytworzyć się na serze delikatna skórka - powierzchnia powinna być
dobrze wysuszona.
Gdy ser jest
już dobrze obeschnięty, można pokryć go parafiną. W tym celu ser schłodzić w
lodówce, aby parafina lepiej do niego przylegała.
Parafinę
rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć
ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść
parafinę pędzlem o włosiu naturalnym albo zanurzyć cały bok sera w parafinie, a
potem drugi bok. Następnie nanieść drugą warstwę parafiny. Parafina szybko
wysycha, więc po parafinowaniu obu stron sera, można od razu wrócić do
pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.
Ser przełożyć
do dojrzewalni na co najmniej 3 miesiące w temperaturze 10-13 st. C.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz