czwartek, 14 maja 2020

Angielski ser Derby


7,5 l świeżego mleka
szczypta bakterii starterowych mezofilnych
1/2 łyżeczki podpuszczki w płynie rozpuszczonej w 50 ml chłodnej wody
2 łyżki soli

Mleko podgrzać powoli do temperatury 29 st. C, dodać bakterie starterowe mezofilne, przykryć, zostawić na 45 minut w stałej temperaturze 29 st. C.

Dodać podpuszczkę, dokładnie wymieszać, ponownie pozostawić na 45 minut w stałej temperaturze 29 st. C.

Powstały skrzep pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie.

Powoli podgrzać skrzep do temperatury 34-35 st. C, często mieszając. Utrzymując tę temperaturę, mieszać jeszcze przez 10 minut.

Przelać skrzep na durszlak, zostawić na 15-20 minut do odsączenia i pokroić na plastry. Przełożyć z powrotem do garnka (już pustego), aby miał ciepło. Zostawić na godzinę, w międzyczasie kilka razy przewracając plastry. Można na kuchence ustawić garnek z ciepłą, właśnie odcedzoną serwatką, na garnku rozwiesić cedzak, na to mniejszy garnek z pokrojonym skrzepem, przykryć go oczywiście i na to jeszcze przykrywka od dużego gara z serwatką. Skrzep ma tam cieplutko, a jeśli temperatura zaczyna spadać, delikatnie podgrzać serwatkę na kuchence.

Po godzinie rozdrobnić skrzep na kawałki (kostki o boku  ok. 1-1,5 cm), przełożyć do miski, wymieszać z solą.
Gdy ser jest już dobrze wymieszany, można przystąpić do prasowania. Przełożyć ser do form wyłożonych chustą / tetrą i prasować początkowo pod małym obciążeniem, potem stopniowo zwiększać do 25 kg. W sumie prasować przez 24 godziny, w międzyczasie kilka razy ser odwracać. Istotne jest, aby obciążenie było naprawdę duże.

Po 24 godzinach ser wyjąć z formy i osuszać w temperaturze pokojowej. Po 2-5 dniach powinna wytworzyć się na serze delikatna skórka - powierzchnia powinna być dobrze wysuszona.

Gdy ser jest już dobrze obeschnięty, można pokryć go parafiną. W tym celu ser schłodzić w lodówce, aby parafina lepiej do niego przylegała.
Parafinę rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść parafinę pędzlem o włosiu naturalnym albo zanurzyć cały bok sera w parafinie, a potem drugi bok. Następnie nanieść drugą warstwę parafiny. Parafina szybko wysycha, więc po parafinowaniu obu stron sera, można od razu wrócić do pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.

Ser przełożyć do dojrzewalni na co najmniej 3 miesiące w temperaturze 10-13 st. C.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz