10 l świeżego
mleka
0,1 g
podpuszczki mikrobiologicznej w proszku
0,2 g kultury
starterowej - bakterie mezofilne
1 łyżeczka
soli
parafina
Mleko podgrzać
do temperatury 32 st. C. Dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać.
Zostawić na kilka minut, ale temperatura nie powinna spadać. Dodać podpuszczkę
rozpuszczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na 45 minut w stałej
temperaturze 32 st. C.
Po 45 minutach
pokroić skrzep w kostki o boku 1,5 cm (ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem
skośnie).
Przez następne
30 minut podgrzewać powoli skrzep, aby osiągnąć temperaturę 37-38 st. C, często
mieszając. Ziarna powinny się wyraźnie skurczyć, a serwatki powinno się pojawić
więcej. Gdy skrzep już jest dostatecznie podgrzany, odstawić na 5 minut.
Przelać skrzep
na durszlak wyłożony muślinem / tetrą, zawiązać, tworząc zawiniątko i powiesić
na godzinę do odcieknięcia w miejscu bez przeciągów.
Ser przełożyć
do miski, rozdrobnić palcami na kawałki wielkości orzecha włoskiego i wymieszać
z solą.
Ser zawinąć w
chustę, włożyć do formy serowarskiej i prasować pod ciśnieniem 5 kg przez 10
minut. Potem odwrócić (wyjąć z chusty i zawinąć ponownie) i prasować pod
ciśnieniem 10 kg przez 10 minut.
Następnie ser
odwrócić i prasować przez 12 godzin pod ciśnieniem 25 kg.
Wyjąć z formy
i chusty, położyć na drewnianej desce w temperaturze pokojowej i zostawić do
osuszenia na drewnianej desce na kilka dni. Powierzchnia powinna być całkiem
sucha i powinna utworzyć się skórka.
Ser pokryć
parafiną (spożywczą). Dzięki temu ser nie twardnieje i nie wysycha, więc
parafinowanie jest wręcz genialne w warunkach domowych, gdzie nie jesteśmy w
stanie zapewnić serowi optymalnych warunków do dojrzewania - nie uzyskamy
temperatury 10-12 st. C i dużej wilgotności, jeśli dysponujemy lodówką w roli
dojrzewalni. A parafina zdecydowanie pomaga - chroni naturalną wilgoć sera.
Parafinowanie:
Ser schłodzić
w lodówce, aby parafina lepiej do niego przylegała.
Parafinę
rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć
ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść
parafinę pędzlem o włosiu naturalnym.
Nanieść drugą
warstwę parafiny. Parafina szybko wysycha, więc po parafinowaniu obu stron
sera, można od razu wrócić do pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.
Parafina jest
bardzo wydajna i ekonomiczna, gdyż można ją używać wielokrotnie. Po zdjęciu z
sera wystarczy podgrzać w kąpieli wodnej i przecedzić przez muślin.
Ser zostawić
do dojrzewania na co najmniej miesiąc w temperaturze 10-12 st. C i wilgotności
85%.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz