wtorek, 12 maja 2020

Serek mascarpone


1 l odtłuszczonej śmietanki lub wymieszanej pół na pół z tłustą
1/8-1/4 łyżeczki kwasu winowego lub 2 łyżki soku z cytryny

Śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej do 85 st. C, dodać sok z cytryny, mieszać przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Powinny się pojawić niewielkie płatki skrzepu. Najważniejsze jest, aby masa zgęstniała. Jeśli nic się nie dzieje, można dodać jeszcze troszkę soku z cytryny, ale nie więcej niż pół łyżki i jeszcze trochę pomieszać.

Wylać skrzep na sito wyłożone muślinem / tetrą i zostawić na ok. godzinę do odcieknięcia. I gotowe. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z litra śmietanki wychodzi prawie pół kilo serka.

Serek ma posmak lekko kwaskowaty, ale spokojnie można go używać do deserów.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz