1 l
odtłuszczonej śmietanki lub wymieszanej pół na pół z tłustą
1/8-1/4
łyżeczki kwasu winowego lub 2 łyżki soku z cytryny
Śmietankę
podgrzać w kąpieli wodnej do 85 st. C, dodać sok z cytryny, mieszać przez kilka
minut, aż masa zgęstnieje. Powinny się pojawić niewielkie płatki skrzepu. Najważniejsze jest, aby masa zgęstniała. Jeśli nic się nie dzieje, można dodać jeszcze troszkę soku z cytryny, ale nie
więcej niż pół łyżki i jeszcze trochę pomieszać.
Wylać skrzep
na sito wyłożone muślinem / tetrą i zostawić na ok. godzinę do odcieknięcia. I
gotowe. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Z litra śmietanki wychodzi
prawie pół kilo serka.
Serek ma
posmak lekko kwaskowaty, ale spokojnie można go używać do deserów.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz