10 l świeżego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii termofilnych
3/4 łyżeczki
podpuszczki naturalnej w płynie rozcieńczonej w 50 ml niechlorowanej wody
dodatkowo:
40 g suszonych
borowików
Borowiki umyć
i sparzyć wrzątkiem. Drobno pokroić, osuszyć.
Mleko podgrzać
do temperatury 32-33 st. C, dodać bakterie termofilne, wymieszać. Odstawić na
30 minut, utrzymując temperaturę 32-33 st. C.
Dodać
podpuszczkę i wymieszać. Ponownie zostawić na 30 minut w temperaturze 32-33 st.
C.
Powstały
skrzep drobno pokroić - wielkość mniej-więcej ziarenek ryżu.
Powoli
podgrzać do temperatury 45 st. C, bardzo często mieszając. Ziarna serowe będą
się stopniowo zmniejszać.
Odlać serwatkę
do poziomu ziaren, skrzep przełożyć do miski, szybko wymieszać z borowikami.
Przełożyć do
formy wyłożonej chustą serowarską / tetrą i prasować przez 15 minut pod ciężarem
8-10 kg. Następnie odwrócić w chuście i prasować pod ciężarem 15 kg i przez
12-14 godzin.
Przygotować
solankę - roztwór soli ma być nasycony, czyli 1 kg soli na 4 litry gorącej
wody. Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser włożyć do solanki,
zostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej (można dłużej, ale wtedy ser
będzie bardziej słony).
Ser wyjąć z
solanki i zostawić do dojrzewania na ile się uda w temperaturze 12-13 st. C i
wilgotności 80-85% na dwa i pół miesiąca.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz