czwartek, 21 maja 2020

Bloomy Ricotta (Spleśniała Domowa Ricotta)


dzień 1
wersja 1
250 g ricotty
6 g soli niejodowanej + 0,15 g Penicillium Roqueforti (Serowar)

wersja 2
250 g ricotty
6 g soli niejodowanej + 0,07 g SIGMA 15 (Agrovis)

W obu przypadkach wymieszać najpierw sól z kulturami. W misce rozdrabnić Ricottę – wymieszać widelcem, rozgnieść grudki – starać się ją jak najbardziej spulchnić. Co chwila, po trochę, posypywać powierzchnie mieszanką soli i kultur. Wymieszać i znów posypać. Zostawić w temp. 19°C na 24 h, co jakiś czas wymieszać.

dzień 2
jeszcze raz dokładnie wymieszać zawartość misek
każdą wersję rozdzielam na dwie części (po 125 g)
sera nie ugniatać, przełożyć go w dość luźnej formie
przykryć szczelnie folią spożywczą
wszystko przenoszę do pomieszczenia o temperaturze ok. 10-12°C

http://domowyserek.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz