dzień 1
wersja 1
250 g ricotty
6 g soli niejodowanej + 0,15 g Penicillium
Roqueforti (Serowar)
wersja 2
250 g ricotty
6 g soli niejodowanej + 0,07 g SIGMA 15
(Agrovis)
W obu
przypadkach wymieszać najpierw sól z kulturami. W misce rozdrabnić Ricottę –
wymieszać widelcem, rozgnieść grudki – starać się ją jak najbardziej spulchnić.
Co chwila, po trochę, posypywać powierzchnie mieszanką soli i kultur. Wymieszać i
znów posypać. Zostawić w temp. 19°C na 24 h, co jakiś czas wymieszać.
dzień 2
jeszcze raz dokładnie wymieszać zawartość
misek
każdą wersję rozdzielam na dwie części (po
125 g)
sera nie ugniatać, przełożyć
go w dość luźnej formie
przykryć szczelnie folią spożywczą
wszystko przenoszę do pomieszczenia o temperaturze ok. 10-12°C
http://domowyserek.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz