1 kg twarogu
dobrej jakości
1 l świeżego
mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
soli
Mleko wlać do
garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do
mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często
mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól,
wymieszać.
Przelać przez
durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na
godzinę do lodówki.
1 kg twarogu dobrej jakości
1 l świeżego
mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
kurkumy
Mleko wlać do
garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do
mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często
mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól,
kurkumę, wymieszać.
Przelać przez
durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na
godzinę do lodówki.
1 kg twarogu
dobrej jakości
1 l świeżego
mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
1 łyżeczka
soli czosnkowej z pietruszką
1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziego
Mleko wlać do
garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do
mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często
mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól
czosnkową z pietruszką, czosnek niedźwiedzi, wymieszać.
Przelać przez
durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na
godzinę do lodówki.
Ser jest
naprawdę pyszny. Twardy, ładnie się kroi, dzięki dodatkowi masła ma lekko
maślany posmak. Polecam szczególnie początkującym serowarom, właściwie może go
zrobić każdy, nie trzeba mieć podpuszczki.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz