czwartek, 21 maja 2020

Ser żółty Pani Ludmiły


1 kg twarogu dobrej jakości
1 l świeżego mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli

Mleko wlać do garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól, wymieszać.

Przelać przez durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.

Ser żółty Pani Ludmiły plus kurkuma
1 kg twarogu dobrej jakości
1 l świeżego mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kurkumy

Mleko wlać do garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól, kurkumę, wymieszać.

Przelać przez durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.

Ser żółty Pani Ludmiły plus natka pietruszki i czosnek niedźwiedzi
1 kg twarogu dobrej jakości
1 l świeżego mleka
2 żółtka
30 g masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli czosnkowej z pietruszką
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Mleko wlać do garnka, wymieszać dokładnie z surowymi żółtkami. Twaróg rozdrobnić, wsypać do mieszaniny mleka i żółtek, dodać masło, doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Zestawić z ognia, dodać sodę oczyszczoną, wymieszać. Dodać sól czosnkową z pietruszką, czosnek niedźwiedzi, wymieszać.

Przelać przez durszlak wyłożony chustą / tetrą, poczekać aż ostygnie, włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.

Ser jest naprawdę pyszny. Twardy, ładnie się kroi, dzięki dodatkowi masła ma lekko maślany posmak. Polecam szczególnie początkującym serowarom, właściwie może go zrobić każdy, nie trzeba mieć podpuszczki.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz