10 l świeżego
mleka
20 kropli
naturalnej podpuszczki rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody
czosnek lub
zioła (np. zmielona kozieradka)
szczypta
bakterii starterowych termofilnych**
Podgrzać mleko
w kąpieli wodnej do temperatury 35 st. C. Dodać kultury starterowe termofilne
(jeśli dodajemy). Dodać cienkim strumieniem podpuszczkę, jednocześnie
mieszając. Zostawić pod przykryciem na 30 minut.
Po 30 minutach
pokroić skrzep na cząstki wielkości orzecha włoskiego, jednocześnie zacząć
powolne podgrzewanie skrzepu do temperatury 45 st. C. W czasie podgrzewania co
kilka minut mieszać. Gotowy skrzep powinien sklejać się. Zostawić na kilka
minut do stężenia.
Wylać na
durszlak o małych otworkach i na tym etapie można dodać zioła. Ucisnąć skrzep
rękami - im mocniej uciskamy, tym więcej podobno dziur w serze... Odwrócić 2-3
razy na sicie w odstępach półgodzinnych i zostawić do odcieknięcia na 12
godzin.
Przygotować
solankę: 10 dag soli (lub nawet trochę więcej) rozpuścić w 1 litrze wody,
włożyć ser i zostawić na 12 godzin.
Wyjąć z
solanki, zostawić do odcieknięcia i włożyć do dojrzewalni na miesiąc w
temperaturze 14 st. C.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz