10 l świeżego
mleka
0,1 g
podpuszczki mikrobiologicznej w proszku lub 1,5-2 ml podpuszczki naturalnej w płynie
0,2 g kultury
starterowej - bakterie mezofilne
popiół
drzewny
Do mleka w
temperaturze ok. 20 st. C dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać.
Zostawić na 30 minut. Mleko podgrzać do temperatury 32 st. C. Dodać podpuszczkę
rozpuszczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na godzinę w stałej temperaturze
32 st. C.
Po godzinie
pokroić skrzep w kostki o boku 1-1,5 cm (ustawiając nóż najpierw pionowo, a
potem skośnie). Zostawić na ok. pół godziny.
Przelać skrzep
do formy serowarskiej wyłożonej chustą / tetrą. Zostawić do odcieknięcia na ok.
2 godziny.
Prasować pod
ciśnieniem ok. 1 kg (ma być małe obciążenie) przez kilka godzin.
Przygotować
solankę, roztwór soli ma być nasycony, czyli 1 kg soli na 4 litry wrzącej wody.
Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser wyjąć z formy i chusty i
włożyć do solanki, zostawić tak w lodówce na 12 godzin (uwaga: z tej ilości
wychodzi nieduży ser, a więc po 12 godzinach jest dość słony - porównywalnie do
oscypka).
Po wyjęciu z
solanki osuszyć ser papierowym ręcznikiem i najlepiej jeszcze zostawić na kilka
godzin na desce w lodówce, żeby się porządnie dosuszył.
Obtoczyć grubo
w popiele drzewnym i zostawić do dojrzewania na 1-2 tygodnie. W międzyczasie
ser odwracać.
Gdy uznamy, że
nastała już jego pora, otrzepać dokładnie z popiołu.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz