15 l świeżego
mleka
1/2 łyżeczki
bakterii mezofilnych
30 kropli
naturalnej podpuszczki w płynie rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody
2-3 czubate
łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Podgrzać mleko
do temperatury 32 st. C. Dodać bakterie mezofilne, wymieszać, zostawić pod
przykryciem na 10 minut.
Dodać
podpuszczkę, dokładnie wymieszać, zostawić w stałej temperaturze 32 st. C na
godzinę.
Pokroić skrzep
ostrym nożem aż do dna garnka (najlepiej użyć harfy serowarskiej) na kosteczki
o boku 1 cm - ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie. Mieszać skrzep
przez 10 minut, a następnie zostawić w spokoju na 10 minut pod przykryciem.
Odlać z
wierzchu 1/3 serwatki i stopniowo uzupełnić płyn w garnku gorącą wodą o
temperaturze 80 st. C. Wody wlać tyle, aby skrzep podgrzał się do temperatury
33-34 st. C. Zostawić na 10 minut.
Odlać serwatkę
do poziomu ziaren. Dolać tyle gorącej wody (80 st. C), aby temperatura skrzepu
podniosła się do 38 st. C. Mieszać. Utrzymać tę temperaturę przez 45 minut:
przez pierwsze 15 minut mieszając co chwilę, a przez kolejne 30 minut
pozostawiając w spokoju.
Odlać jak
najwięcej serwatki, dodać czosnek niedźwiedzi, szybko wymieszać, aby nie
wychładzać skrzepu. Przełożyć do formy wyłożonej chustą / tetrą.
Prasować pod
naciskiem 10 kg przez 20 minut. Wyjąć ser z formy i chusty, po czym zawinąć w
nową chustę i ponownie prasować pod naciskiem 20 kg przez kolejne 20 minut.
Ponownie zmienić chustę i odwrócić ser, po czym prasować go przez 14-18 godzin
pod naciskiem ok. 30 kg.
Następnie
włożyć ser do solanki - roztwór soli powinien być nasycony. W tym celu
rozpuścić 0,5 kg soli w 2 litrach gorącej wody, poczekać, aż ostygnie i włożyć
ser. Przykryć, włożyć do lodówki na 12 godzin, w międzyczasie odwracać co godzinę.
Po wyjęciu z
solanki osuszyć ser papierowymi ręcznikami i zostawić w temperaturze ok. 14 st.
C na 2 tygodnie, aby dobrze się wysuszył.
Po 2
tygodniach można pokryć ser parafiną.
Aby pokryć ser
parafiną, należy najpierw schłodzić go, aby parafina lepiej do niego
przylegała. Parafinę rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść parafinę pędzlem o włosiu naturalnym albo zanurzyć cały bok sera w
parafinie, a potem drugi bok. Następnie nanieść drugą warstwę parafiny.
Parafina szybko wysycha, więc po parafinowaniu obu stron sera, można od razu
wrócić do pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.
Umieścić ser w
dojrzewalni najlepiej na co najmniej pół roku, ale można go już jeść po 3
miesiącach.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz