1 kg twarogu (dobrze odciśniętego)
15 g soli (może być gruboziarnista,
niejodowana)
kawa zbożowa do przygotowania naparu
Odstawić pod przykryciem na kilka godzin.
Masę podzielić na 6 części i rękoma
uformować wałeczki.
Ułożyć
na macie (bambusowej, słomianej) lub na desce do obeschnięcia - czas
obsychania - 24 godz. W tym czasie obracać serki, żeby równo obeschły.
Zrobić napar kawy (czubata łyżeczka kawy na
150 ml wody), ostudzić i za pomocą szerokiego pędzla posmarować wałeczki sera,
ułożyć na macie, żeby kawa lekko obeschła.
Ułożyć luźno w naczyniu nieprzeźroczystym (garnek kamionkowy z glazurą). Naczynie przykryć lekko wilgotną lnianą lub bawełnianą ściereczką,
pilnować, żeby ściereczka nie wysychała.
W pierwszych 3 tygodniach przemywać ser
kawą co 4-5 dni, potem raz w tygodniu.
Pozwolić dojrzewać przez 8 tygodni.
Zarówno obsychanie, jak i dojrzewanie prowadzić w temperaturze pokojowej.
https://domowyserowar.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz