poniedziałek, 18 maja 2020

Ser ululany (kulany)


1 kg twarogu (dobrze odciśniętego)
15 g soli (może być gruboziarnista, niejodowana)
kawa zbożowa do przygotowania naparu

Twaróg rozdrobnić ręką lub widelcem, dodać soli i dobrze wymieszać.
Odstawić pod przykryciem na kilka godzin.
Masę podzielić na 6 części i rękoma uformować wałeczki.
Ułożyć  na macie (bambusowej, słomianej) lub na desce do obeschnięcia - czas obsychania - 24 godz. W tym czasie obracać serki, żeby równo obeschły.
Zrobić napar kawy (czubata łyżeczka kawy na 150 ml wody), ostudzić i za pomocą szerokiego pędzla posmarować wałeczki sera, ułożyć na macie, żeby kawa lekko obeschła.
Ułożyć luźno w naczyniu nieprzeźroczystym (garnek kamionkowy z glazurą). Naczynie przykryć lekko wilgotną lnianą lub bawełnianą ściereczką, pilnować, żeby ściereczka nie wysychała.
W pierwszych 3 tygodniach przemywać ser kawą co 4-5 dni, potem raz w tygodniu.
Pozwolić dojrzewać przez 8 tygodni. Zarówno obsychanie, jak i dojrzewanie prowadzić w temperaturze pokojowej.

https://domowyserowar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz