poniedziałek, 18 maja 2020

Ser Haloumi


Jest to ser półtwardy, o białym kolorze, cechujący się dużą elastycznością. Ser haloumi może być spożywany świeży lub, dzięki wysokiej temperaturze topnienia, smażony bądź grillowany. Skład sera stanowi do 46% wody, co najmniej 43% tłuszczu, około 22% białka i 3% soli.

mleko
podpuszczka
sól
mięta

Podgrzać mleko do 32 stopni
Dodać podpuszczkę (ilość wg zaleceń producenta)
Zamieszać, zostawić na pół godziny, aż się zetnie
Pociąć skrzep w szachownicę ok. centymetr na centymetr, zostawić na kolejne 20 minut
Podgrzać bardzo powoli do 40 stopni, mieszając w trakcie
Odczekać 20 minut, aż ziarno opadnie na dno
Odsączyć serwatkę przez chustę serowarską do osobnego pojemnika, przyda się na później
Skrzep wyłożyć do formy lub samej chusty tak, aby uformować z niego prostokąt o grubości ok. 1,5-2 cm
Prasować ciężarem 5 kg 10 minut z jednej strony, następnie ser przewrócić i 20 minut z drugiej strony
Odlaną serwatkę zagrzać do 95 stopni - warto w tym momencie zrobić sobie ricottę
Wyprasowany ser pokroić w kawałki ok. 10x15cm
Otrzymane kawałki sera włożyć w gorącą serwatkę na ok. 45 minut (do wypłynięcia), następnie odczekać jeszcze 15 minut
Wygrzany ser wyjąć na deskę, delikatnie dłonią przycisnąć w celu odsączenia nadmiaru serwatki
Posypać solą i miętą, złożyć w pół
Czynność powtórzyć z każdej strony kawałka sera
Poskładane kosteczki pozostawić do końcowego odcieknięcia na ok. godzinę.

W zasadzie można nie dodawać ani bakterii, ani chlorku - z dobrego mleka na samej podpuszczce wyjdzie. 
https://domowyserowar.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz