10 l świeżego
pełnego mleka
szczypta
łyżeczki bakterii starterowych termofilnych
30 kropli
naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej
wody
mała szczypta
bakterii czerwonej mazi Brevibacterium Linens
Mleko podgrzać
do temperatury 33-34 st. C. Dodać bakterie starterowe termofilne, wymieszać i
zostawić na 45 minut w stałej temperaturze. Dodać podpuszczkę, wymieszać i
zostawić na 35-40 minut w stałej temperaturze 34 st. C.
Skrzep pokroić
w kostkę, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie, ziarna powinny być
mniej-więcej wielkości grochu. Przez kolejne 40 minut mieszać skrzep, cały czas
utrzymując stałą temperaturę.
Powoli
podgrzewać skrzep do temperatury 42 st. C, bardzo często mieszając. Utrzymać tę
temperaturę przez 15 minut, cały czas mieszając. Zostawić na 10 minut pod
przykryciem, aby ziarna osiadły na dnie.
Odlać serwatkę
do poziomu ziaren. Przełożyć skrzep do formy wyłożonej chustą / tetrą, przykryć
i prasować pod ciężarem 5 kg. Po 30
minutach wyjąć ser z formy i chusty, odwrócić, ponownie zawinąć, prasować pod
ciężarem 15 kg przez 12 godzin. W ciągu tego czasu 2 razy odwrócić ser w
formie.
Po prasowaniu
zostawić w formie na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie
przygotować solankę: 1 kg soli rozpuścić w 4 litrach gorącej wody, poczekać do
wystudzenia. Zostawić ser w solance na 24 godziny.
Zostawić do
dojrzewania w temperaturze 12-15 st. C i wilgotności 90% na 4-5 miesięcy. Przez
pierwsze dni codziennie odwracać.
Po kilku
dniach dojrzewania rozpocząć pielęgnowanie skórki bakteriami czerwonej mazi. W
tym celu zagotować pół szklanki wody, wystudzić. Dodać 1 łyżeczkę soli i
malutką szczyptę Brevibacterium Linens. Zostawić na 12 godzin w temperaturze
pokojowej, aby bakterie rozwinęły się. Zanurzyć w roztworze czystą ściereczkę,
odcisnąć nadmiar płynu i delikatnie natrzeć ser. Zostawić ser do dalszego
dojrzewania, przy czym co drugi dzień odwracać i nacierać roztworem z
Brevibacterium Linens. Z czasem skórka powinna nabrać ciemniejszego koloru -
takiego brązowawo-szarego.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz