środa, 20 maja 2020

Piernik

0.5 kg mąki
1 kostka masła
0,2 kg miodu
0,2 kg cukru
5 jajek
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (mozna dodać jeszcze trochę cynamonu i mielonych goździków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
pokrojone w paseczki orzechy włoskie, suszone śliwki, migdały...

Łyżkę cukru zrumienić na karmel, rozporowadzić 3 łyżkami wody, ostudzić.
Posiekać orzechy i migdały, pokroić śliwki.
Rozgrzać miód w rondelku, dodać masło. Podgrzewać (nie zagotować). Dodać przyprawę do piernika, cynamon, goździki, Wymieszać, ostudzić.
Utrzeć żółtka z cukrem.
Ubić pianę z białek.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodać żółtka z cukrem, przestudzony miód, wymieszać. Dolewać powoli mleko ciągle mieszając. Wlać karmel, wymieszać. Dodać bakalie, wymieszać. Dodać pianę, wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec ok. 60 min. w temperaturze 160 st. C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem, aby piernik nie spiekł się. Jeśli po nakłuciu ciasto jest jeszcze wilgotne, potrzymać jeszcze w piekarniku.

Źródło: moja mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz