środa, 20 maja 2020

Keks

1 kostka masła
0,2 kg cukru
4 jajka
0,3 kg mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
1 łyżka rumu
0,2 kg rodzynek
suszone śliwki, figi, morele...
kandyzowana skórka pomarańczowa
sól

Miękkie masło utrzeć z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny na gładką masę. Ucierając kolejno dodawać jajka. Przesiać 0,25 kg mąki, połączyć z proszkiem do pieczenia. Po łyżce dodawać do masy maślano-jajecznej.
Pozostałą mąkę wsypać na talerz, obtoczyć w niej bakalie i skórkę pomarańczową. Bakalie dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Formę keksową posmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Napełnić ciastem, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 90 min. w temperaturze ok 160 st. C. Pod koniec pieczenia przykryć pergaminem, aby keks się nie spiekł. Wyłączyć piekarnik. Pozostawić jeszcze na 10 min. Wystudzić.

Źródło: moja mama

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz