serwatka pozostała po warzeniu twardego sera, przechowywana najwyżej 3 godziny - musi być bardzo świeża
cynamon -
można też dodać inne dodatki, np. orzechy, a można też zrobić ser bez żadnych
dodatków
Serwatkę
zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować na bardzo słabym ogniu przez kilka
godzin. Na początku mieszać tylko co jakiś czas, potem coraz częściej, a na
końcu ciągle.
W każdym
razie, po uzyskaniu konsystencji pasty (rzadszej bądź gęściejszej, wedle
gustu), umieścić garnek w bardzo zimnej wodzie i mieszać do wystudzenia. Ma to
zapobiec tworzeniu się grudek.
Dodać cynamon
lub ewentualnie inne dodatki. Wymieszać. Można też dodać tłustą śmietankę
(najwyżej do 10% całości masy) - wówczas ser będzie bardziej kremowy.
Przełożyć ser
do formy i zostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia i
stwardnienia.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz