środa, 20 maja 2020

Krowi Mysost, kozi Gjetost - norweskie serki serwatkowe


serwatka pozostała po warzeniu twardego sera, przechowywana najwyżej 3 godziny - musi być bardzo świeża
cynamon - można też dodać inne dodatki, np. orzechy, a można też zrobić ser bez żadnych dodatków

Serwatkę zagotować, zmniejszyć ogień i dalej gotować na bardzo słabym ogniu przez kilka godzin. Na początku mieszać tylko co jakiś czas, potem coraz częściej, a na końcu ciągle.

W każdym razie, po uzyskaniu konsystencji pasty (rzadszej bądź gęściejszej, wedle gustu), umieścić garnek w bardzo zimnej wodzie i mieszać do wystudzenia. Ma to zapobiec tworzeniu się grudek.
Dodać cynamon lub ewentualnie inne dodatki. Wymieszać. Można też dodać tłustą śmietankę (najwyżej do 10% całości masy) - wówczas ser będzie bardziej kremowy.
Przełożyć ser do formy i zostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia i stwardnienia.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz