środa, 20 maja 2020

Domowy ser bez podpuszczki: z prażoną gorczycą i bottargą


3 litry świeżego mleka 2%
4 limonki (15 łyżek soku)
ziarna czarnej gorczycy (ok. 2-3 łyżeczki)
2-3 łyżeczki sproszkowanej bottargi
Podstawowa zasada jest bardzo prosta: mleko trzeba po prostu zakwasić – sokiem wyciśniętym z limonki albo cytryny. Nie trzeba używać podpuszczki, nie trzeba termometru do mierzenia temperatury mleka, ba nie trzeba nawet mleka prosto od krowy – wystarczy świeże mleko ze sklepu.

Przygotowany w ten sposób ser jest zbity i dość twardy. Z trzech litrów mleka powstanie ok. 400 gramów sera.

Ser idealnie odchodzi od gazy. Nie kruszy się, ale w razie potrzeby można go bardzo łatwo pokruszyć. Bez problemu można także kroić go w plastry lub w kostkę. Najlepiej zjeść go w ciągu 2 dni

Podgrzej mleko w garnku do momentu, aż zacznie się gotować.
W tym czasie na rozgrzanej suchej teflonowej patelni praż przez chwilę ziarna gorczycy, aż zaczną „strzelać”.
Zmniejsz ogień i wlej do mleka wyciśnięty wcześniej sok z limonki.
Niemal natychmiast od mleka zacznie oddzielać się serwatka. Podgrzewaj mleko, mieszając, jeszcze przez kilka minut.
Przelej zawartość garnka przez duże sitko o drobnych oczkach. Jeśli chcesz zachować serwatkę, po prostu przecedź całość nad jakimś naczyniem. Jeśli nie posiadasz sitka, wyłóż durszlak gazą i przelej przez niego mleko.
Naciskając łyżką masę dokładnie odcedź ser, który będzie miał konsystencję luźnego twarożku. Zostaw ser na kilka minut, żeby dobrze odciekł i przestygł. W tym czasie przygotuj dwa równej wielkości kawałki gazy i włóż je do dwóch naczynek.
Podziel ser na dwie części i przełóż na przygotowaną gazę.
Do jednej porcji dodaj uprażoną gorczycę, a do drugiej bottargę, i dokładnie wymieszaj.
Zwiń gazę u góry tworząc zgrabne, kuliste zawiniątka i dokładnie odciśnij resztę serwatki.
Włóż zawiniątka do miseczek, przyciśnij czymś ciężkim i wstaw na noc do lodówki.

http://www.facetikuchnia.com.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz