10 l świeżego
mleka
szczypta
bakterii mezofilnych
30 kropli
podpuszczki naturalnej
1 l gęstego
soku pomidorowego
1 łyżka
tymianku
Do mleka w
temperaturze ok. 20 st. C dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać.
Zostawić na 30 minut. Mleko podgrzać do temperatury 32 st. C. Dodać podpuszczkę
rozpuszczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na godzinę w stałej temperaturze
32 st. C.
Po godzinie
pokroić skrzep w kostki o boku ok. 1 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a
potem skośnie. Zostawić kilka minut.
Odlać
większość serwatki - do poziomu ziaren. Wlać sok pomidorowy i utrzymując cały
czas temperaturę 32 st. C, mieszać bardzo często przez ok. pół godziny.
Przelać skrzep
do formy serowarskiej wyłożonej chustą / tetrą. Zostawić do odcieknięcia na ok.
2 godziny.
Prasować pod
ciśnieniem 5 kg przez 2 godziny, w
międzyczasie przynajmniej raz odwracając ser. Zwiększyć trochę nacisk i
prasować kolejne 12 godzin.
Przygotować
nasyconą solankę: 1 kg soli rozpuścić 4 litry gorącej wody. Wodę oczywiście
ostudzić przed włożeniem sera. Ser wyjąć z formy i chusty i włożyć do solanki,
zostawić tak w lodówce na 12 godzin.
Po wyjęciu z
solanki osuszyć ser papierowym ręcznikiem i jeszcze zostawić na jedną dobę na
desce, żeby się porządnie dosuszył.
Następnie
pokryć parafiną. W tym celu ser schłodzić w lodówce, aby parafina lepiej do
niego przylegała.
Parafinę
rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć
ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść
parafinę pędzlem o włosiu naturalnym albo zanurzyć cały bok sera w parafinie, a
potem drugi bok. Następnie nanieść drugą warstwę parafiny. Parafina szybko
wysycha, więc po parafinowaniu obu stron sera, można od razu wrócić do
pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz