środa, 20 maja 2020

Ser podpuszczkowy z sokiem pomidorowym i tymiankiem


10 l świeżego mleka
szczypta bakterii mezofilnych
30 kropli podpuszczki naturalnej
1 l gęstego soku pomidorowego
1 łyżka tymianku

Do mleka w temperaturze ok. 20 st. C dodać bakterie starterowe mezofilne, wymieszać. Zostawić na 30 minut. Mleko podgrzać do temperatury 32 st. C. Dodać podpuszczkę rozpuszczoną w 50 ml wody, wymieszać. Zostawić na godzinę w stałej temperaturze 32 st. C.

Po godzinie pokroić skrzep w kostki o boku ok. 1 cm, ustawiając nóż najpierw pionowo, a potem skośnie. Zostawić kilka minut.

Odlać większość serwatki - do poziomu ziaren. Wlać sok pomidorowy i utrzymując cały czas temperaturę 32 st. C, mieszać bardzo często przez ok. pół godziny.

Przelać skrzep do formy serowarskiej wyłożonej chustą / tetrą. Zostawić do odcieknięcia na ok. 2 godziny.

Prasować pod ciśnieniem 5 kg  przez 2 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz odwracając ser. Zwiększyć trochę nacisk i prasować kolejne 12 godzin.

Przygotować nasyconą solankę: 1 kg soli rozpuścić 4 litry gorącej wody. Wodę oczywiście ostudzić przed włożeniem sera. Ser wyjąć z formy i chusty i włożyć do solanki, zostawić tak w lodówce na 12 godzin.

Po wyjęciu z solanki osuszyć ser papierowym ręcznikiem i jeszcze zostawić na jedną dobę na desce, żeby się porządnie dosuszył.

Następnie pokryć parafiną. W tym celu ser schłodzić w lodówce, aby parafina lepiej do niego przylegała.
Parafinę rozpuścić w kąpieli wodnej (uwaga: opary są łatwopalne!).
Ser przetrzeć ściereczką zwilżoną octem (aby nie pojawiła się pleśń na serze).
Nanieść parafinę pędzlem o włosiu naturalnym albo zanurzyć cały bok sera w parafinie, a potem drugi bok. Następnie nanieść drugą warstwę parafiny. Parafina szybko wysycha, więc po parafinowaniu obu stron sera, można od razu wrócić do pierwszej strony, gdyż będzie ona już sucha.

http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz