10 l świeżego mleka koziego
8 kropli naturalnej podpuszczki w płynie rozcieńczonej w 50 ml chłodnej niechlorowanej wody
szczypta bakterii mezofilnych
2 łyżki soli
po czubatej łyżce przypraw: suszone pomidory w proszku,
czosnek niedźwiedzi, świeżo zmielona kozieradka, wędzona papryka
Mleko
powoli podgrzać do temperatury 24-25 st. C, dodać bakterie starterowe
mezofilne, wymieszać. Dodać podpuszczkę, wymieszać, zostawić w
temperaturze pokojowej na kilka godzin. Temperatura "pokojowa" powinna
wynosić ok. 22 st. C albo nawet trochę więcej. Jeśli skrzep jeszcze się
nie utworzy, zostawić mleko na dłużej - nawet na 18 godzin.
Po utworzeniu skrzepu, przełożyć go do foremek, przesypując zmieszanymi przyprawami. Na razie bez soli.
Ser zostawić do odcieknięcia na 1-2 dni, po tym czasie pięknie trzyma kształt i nie kapie serwatka. Posolić po wierzchu.
Przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz